Сигнал до центъра, относно Приятелският кръг на Бруно Грьонинг

„Моля да ми помогнете, аз съм православна мирянка от 5-6 год,но имам колежка, която активно се занимава с учението на Бруно Грьонинг. Как го виждате  това учение от православна гледна точка? Наистина някои проблеми й се решиха, но мене някак си ме смущават тези молитви към някакъв човек. Дайте ми съвет, ако можете. 

С уважение ПС“

Еспертът към ЦПНРД д-р Милка Баръмова даде следния отговор:
Уважаема Госпожо ПС,
Първо бихме желали да Ви благодарим за полученото запитване относно Бруно Грьонинг и неговото учение. Притесненията ви са напълно основателни и не са безпочвени. Сферата на здравето е много благоприятен терен за самозвани лечители, които отричат официалната медицинска помощ и претендират, че лекуват посредством енергии, определени сили и т. под., получени свише или от някъде другаде. С една дума – самозванци, чиито методи на лечение дори не са научно доказани. Един от тях е въпросният Бруно Грьонинг, чиито учение и идеи са доста разпространени в България и неговите последователи се събират в т. нар. Приятелски кръг на Бруно Грьонинг. Той е изтъквал, че може да лекува тежки и дори неизлечими болести като рак, туберкулоза, костни заболявания. Как е ставало това е странно, защото самият Бруно Грьонинг е страдал от тежка форма на гуша и почива от рак на стомаха?
Жертви на лечители като Бруно Грьонинг са главно хора, на които традицинната медицина не е успяла да помогне достатъчно и не е довела до желаните резултати. Движения като това на името на Бруно Грьонинг действат най-вече в медицинските среди, чрез организиране на конференции,семинари по време на които запознават участниците с въпросния алтернативен метод на лечение (в нашия случай този на Б. Грьонинг) и ги привличат за каузата!! Вие като православна християнка сигурно знаете, че Православието, а и християнството като цяло не отрича използването на методите на официалната медицина, самият евангелист Лука е бил лекар. Алтернативните методи на лечение (като например билколечението) сами по себе си също не са лоши, лошото е, че се спекулира с тях и че много нови религиозни учения ги използват за постигане на лични цели!!

На разположение сме за допълнителни въпроси и помощ.
С уважение,
М. Баръмова

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *