„Сахаджа Йога“ организира концерти в страната

Ето още едно доказателство, че новите религиозни движения използват всички методи за популяризиране на учението си и за привличане на нови членове.
На 15 август 2013 г. в гр. Бургас се състоя концерт на Анандита Басу  –  изпълнителка на класическа индийска музика. Подобни концерти се състояха преди това в Стара Загора на 13.8.2013 г. и във Варна на 14.8.2013 г. Чисто и просто концерти с хубава и мелодична музика и прекрасни танци, ще си кажат някои… Да, но нека се вгледаме по-внимателно в рекламната брошура, която се разпространяваше, и ще си дадем сметка, че не става въпрос за един невинен концерт, а за такъв с религиозна насоченост.
Концертът се организира в рамките на „Sahaja Sufi World Tour 2013”. На пръв поглед в това не би следвало да има нищо нередно, защото  Анандита Басу освен класическа индийска музика изпълнява и суфи музика „каввали”. Думите „Сахаджа“ и „Суфи“ обаче явно показват, че концертът освен със суфи музиката е свързан и със Сахаджа Йога. Двете думи „Сахаджа“ и „Суфи“ вървят заедно, защото според Шри Матаджи (1923-2011 г.), основателката на Сахаджа Йога, суфите са много близки и си приличат със Сахаджа Йога по своята преданост и по своята култура. Според самата Шри Матаджи и сред мюсюлманите има такива с реализирани души. Тя твърди, че има много връзки между учението на Сахаджа Йога и това на суфите и също така, че Коранът съдържа сури, които явно показват познаване на фината система.
Друг елемент от брошурата потвърждава нашите съмнения, че изпълненията на Анандита Басу не са просто концертни изпълнения. С малки почти незабележими букви най-отдолу са посочени две уеб-страници, едната е официалната уеб-страница на индийската изпълнителка, а другата е официалната уеб-страница на Сахаджа Йога в България.
Какво общо има Анандита Баси със Сахаджа Йога? Самата Анандита споделя, че вдъхновение за своето творчество черпи от ежедневната си медитативна практика по метода на Сахаджа Йога, чрез която се постигало състояние на вътрешен баланс. Анандита Басу организира също така курсове по индийска музика и танци и едновременно с това предлага медитация по метода на Сахаджа Йога за достигане на т. нар. себереализация. В залите за курсове винаги се изгражда своеобразен олтар със снимката на Шри Матаджи, който е обкичен с цветя и цветни панделки. Нещо повече, по време на нейните концерти на сцената често има видео-стена с образа на Шри Матаджи. 

Преценете сами дали изпълненията на Анандита Басу са наистина чисто и просто концерти или са своеобразен метод за привличане на нови членове и за събиране на средства!
  

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *