Проф. Александър Дворкин: Сектата носи власт, а властта – пари

Проф. Александър Дворкин е роден през 1955 г. в Москва. Смятан е за един от най-добрите познавачи на сектите. Създател и президент е на Асоциация за изследване на религиите и сектите. През 70-те години емигрира в САЩ, връща се преди 20-ина години. В Русия създава института “Св. Ириней Лионски”. Той беше специален гост на шестата междуправославна среща за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове, която се проведе неотдавна в манастира „Св. Георги Победоносец“ в Хаджидимово.

– Проф. Дворкин, свещениците в България не са единни в мнението си за Ванга. Едни я признават, други – не. А вие?

– Напротив, доколкото знам, БПЦ е единна в позицията си за Ванга. И тя е, че тази жена всъщност е близка до магьосничеството. Знам, че и църквата „Св. Петка“ не е канонична. Хората идват в “църквата на Ванга”, а не в Божи храм. Моето мнение е, че тя е шарлатанин, и не изключвам, че в някакви случаи е била вдъхновена от демонични сили. Но все пак по-голямата слава е от шарлатанство. Понякога е била обземана от бесове и тъмни сили.

– А какво мислите за Григорий Грабавой, който “възкресяше” починалите деца при трагедията в Беслан?

– Този човек беше в затвора, сега излезе на свобода и се е стаил, мълчи. Подвеждаше почернените майки от Беслан и буквално ги лъжеше.

– Коя е най-опасната секта в света?

– Тази, в която попадне даден човек или негов близък. Тогава цялото семейство е изложено на опасност. Затова първо трябва да се работи върху семейството, а не веднага да разубеждавате попадналия в сектата. Колкото по-здраво е семейството, толкова по-лесно е да спасиш близкия от лапите на сектата. Нашата битка е за душата на измамените, въвлечените и станали роби в сектата. Има обаче голяма опасност, когато се изгонят демоните от душата на човек, той да види една пустош и отново да се завърне в още по-опасна секта (срв. Лк 11:25-26).

– Защо толкова често хора попадат в мрежите на секти?

– Първо, в секта никой не влиза, там ви вкарват чрез измама, укрита информация, недобросъвестна реклама. Ако човек знае в началото, какво ще му се случи, никога не би се съгласил да членува. Ние разпространяваме информация, която те крият. Най-добрият начин да излезеш от секта е, като не влизаш в нея. Мои сътрудници ходят в сектите и ги изучават отвътре. Аз вече не ходя, защото ме разпознават.

– Как вербуват членове?

– Всеки човек “лови” на различна примамка. Предлагат езикови курсове, курсове по древни философии, ведическа кулинария, източни танци и др. Понякога осигуряват доктор, който ще излекува не само болестите, които имате, но и тези, които след време ще ви нападнат. Примамката трябва да съответства на човека. Второто, което правят, е да избират подходящо състояние, в което се намирате. Около 30% от хората са податливи и предразположени към внушение и се насочват към тях. Ако сте преживели някакъв стрес – здравословен проблем, семеен, смяна на местожителство, работа и др.

– У нас е разпространено учението на Мегре за родовите селища и Анастасия.

– Владимир Мегре е един неудачник, опитал да прави бизнес, но задлъжнял и избягал от Новосибирския край. Първо е написал една малка книжка за Анастасия, като не е разчитал на нищо. Неочаквано обаче в нея са повярвали доста хора. Вие не сте виждали извънземни, нали? Това е, защото според Мегре Анастасия е предотвратила нашествието им на Земята. Така продължил да пише още книги от поредицата, а най-важното е на последната страница: “Купувайте изделия от сибирски кедър“. В книгите му е пълно с измислици и фактически неверни неща. Тази жена ходила гола и боса, живеела сред вълци и мечки в кедрова гора в Сибир, родила дете, което по същия начин отглеждала с подръчни средства. Пълни измишльотини! Според Мегре всеки трябва да си продаде жилището, да си купи земя и там да живее „природосъобразно“. Той е купил на много ниска цена доста лоши земи в далечни райони и после препродал парцелите на високи цени на членовете на сектата. Книгите му са идеологическа предпоставка, за да се продават различни стоки и да се печели.

– Фабрика за пари ли са сектите?

– Не. По-скоро сектата е първо власт. Властта обаче носи пари, а многото пари от своя страна още повече увеличават властта.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *