Как да се държим със сектозависими

Какво да правя, ако подозирам, че член на семейството или приятел е въвлечен в деструктивна група/секта?

Най-добре е да потърсите помощ преди да направите или кажете нещо. Продължавайте да се държите нормално. Преди да предприемете действия съберете информация. Мислете преди да говорите. Заемете позиция на “любопитен, но обезпокоен“.

Не изпадайте в истерия пред въпросния човек. Не атакувайте и не се конфронтирайте. Не питайте дали не е член на секта. 

Дръжте се като потенциален член и опитайте да измъкнете възможно повече информация. Задавайте въпросите приятелски и настоявайте да получите конкретни отговори. Не приемайте обобщения или увъртания. Поискайте литература за четене, но бъдете предпазливи при провеждане на срещи без да сте правилно подготвен.

Ако групата е законна, тя ще е открита за проверка и проучване. Членовете ще получават предварителна информация, която ще е потвърдена с факти. Ако групата е законна, няма да насилва хората да поемат ангажименти преди напълно да разкрие всичко за себе си. Ако групата е законна, няма да използва лъжи или фобии, за да примамва нови членове.

Съберете информация. Поддържайте контакт. Опитайте да привлечете човека да участва заедно с вас в процес на обективно изследване на групата. Говорете с бивши членове, особено бивши ръководители в такива групи, ако имате възможност. Деструктивните секти клеветят критичните бивши членове и измислят истории, за да ги представят като неблагонадеждни източници. Тъй като може да има такъв случай, използвайте собствената си трезва преценка, като изслушвате обективно всички факти. Взимайте решение въз основа на вашия опит и събраната информация. Периодично, при наличие на нова информация или опит, можете да преразгледате оценката си.

Този пост е публикуван в Съвети. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *