Въпрос на г-жа Рейнилд ван Мьор към Министъра на правосъдието относно „признаването на будизма“

Камарата на представителите на Кралство Белгия
Правна комисия
(Аналитично резюме)
Вторник, 19.11.2013 г., следобяд

Въпрос на г-жа Рейнилд ван Мьор към Министъра на правосъдието относно „признаването на будизма“ (№ 20779)

Рейнилд ван Мьор: Въпреки съобщенията, направени от правителството, будизмът все още не е признат. Докъде сме с този въпрос? Министърката ще се ограничи ли да признае Белгийския будистки съюз (ББС), който би трябвало да представлява всички будисти?

Анеми Търтлбум, министър (на холандски): Признаването на култовете е от федерална компетентност. ББС наистина е внесъл на 25 март 2006 г. заявление за признаване. На 24 април 2007 г. тогавашата министърка на
правосъдието каза, че нейната администрация е предложила проектозакон, който признава будизма на първо време като неконфесионална общност, като това признаване е под формата на финансиране на ББС, целейки той да организира своята структура. Впоследствие трябваше да бъде изработен закон, който да организира пълната структура на будизма в Белгия. До второ нареждане тази субсидия все още се отпуска.
ББС внесе второ заявление за формално признаване според сегашното законодателство, но това не може да бъде направено поради причини, свързани с бюджета. Федералното правителство се стреми да създаде обща
правна рамка на критериите, според които да се признават култовете. Подобен режим ще трябва да предвиди според сегашните критерии една по-здрава правна основа, която ще може да се противопостави на по-високите правни норми. Докато не се установи подобен режим, признаването на новите култове няма да е лесно.
Случаят е приключен.

Превод д-р М. Баръмова

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *