Декларация на F.E.C.R.I.S. относно сциентологията

ИЗЯВЛЕНИЕ
16 декември 2013 г.

Европейската федерация на центровете за проучване и информация върху сектантството (F.E.C.R.I.S.), която обединява гражданските организации, стремящи се да защитят жертвите на злоупотреба от сектите, определя скорошното решение на Върховния съд на Великобритания в полза на сциентологията като „измяна“ и се опитва да получи реакция от страна на британското правителство.
F.E.C.R.I.S. излезе днес със следното становище:
Въпреки че въпросното съдебно решение се ограничава до една твърде техническа и тясна правна точка – дали един сциентоложки „параклис“ за извършване на брачни цермонии може да бъде окачествен като място за извършване на богослужения, то последиците от това могат бъдат много опасни.
Ние смятаме, че впоследствие сциентологията ще използва това съдебно решение, за да бъде призната като религия и ще има претенции към привилегиите, на които  се радват религиите, сред които данъчни облекчения и разрешение за откриване и финансиране на нови училища. Нещо повече, тя напълно ще се възползва от тази минимална правна победа, за да се защитава, а после и да критикува тези, които осъзнават нейните вредни методи и мизерията, която нанася на много семейства.
Ние сме на мнение, че решението на Върховния съд, което се основава на липсата на разбиране за същността и методите на сциентологията от страната на съдиите, доведе до победа на една организация, действаща срещу обществения интерес, и ще се възприеме като измяна от хиляди семейства в и извън Великобритания.
Апелираме към британското правителство спешно да обърне внимание на законодателните и други възможности, за да защити обществото, давайки си сметка за взетите от френското, белгийското и немското правителство мерки.

Бележка: :
F.E.C.R.I.S. (Европейската федерация на центровете за проучване и информация върху сектантството) действа в 30 европейски държави, както и на други континенти. Федерацията е призната от Съвета на Европа и от Агенцията по основните човешки права на европейския съюз и се радва на специален консултативен статут към Икономическия и социалния съвет на ООН.

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *