Двадесет години организирана работа в Европа срещу опасността от сектите

Тази година се навършват двадесет години от създаването на Федерацията на европейските центрове за проучване и информация върху сектантството (Fédération Européenne des Centres de Recherche et d’Information sur le Sectarianisme – F.E.C.R.I.S.). По този повод на 23 и 24 март 2014 г. в Брюксел се проведе поредната годишна конференция на тази федерация, включваща национални организации от почти всички европейски страни, които работят за предпазване на гражданите от гибелни култове, от техните учения и действия. В конференцията участва и проф. Иван Ж. Димитров, председател на УС на българския Център за проучване на нови религиозни движения, който вече навърши 8 години от създаването си и отдавна е пълноправен член на F.E.C.R.I.S.

Домакин на конференцията беше националната антисектантска служба към парламента на Белгия. Заседанията около основната тема за годината „Сектите и фалшивият дебат за правата на човека” (Cults and the False Debate on Human Rights) се проведоха в сградата на парламента, а в тях участваха и белгийски депутати, ангажирани с превенцията от сектите. А официален прием на участниците в нея даде кметът на белгийската столица г-н Ивон Майер, който поздрави представителите на европейските антисектантски центрове за тяхната всеотдайна дейност, като запозна гостите и с историята на забележителната в архитектурно отношение сграда на брюкселското кметство.

На делово заседание в първия ден от конференцията бяха отбелязани заслугите на досегашните президенти на F.E.C.R.I.S., както и на всички национални организации от Испания до Финландия и от Великобритания до Казахстан за пробуждането на отговорността на гражданското общество пред лицето на тази сериозна заплаха за днешното общество – новите религиозни движения, наричани на запад открито секти. Така двадесетгодишнината от основаването на европейската организация за предпазване от разрушителната дейност на различни новопоявили се религиозни култове стана нов етап от обединяването на усилията за проучване на ученията и действията на сектите, както и на гибелните последици за личността и обществото от тяхната дейност. Специално внимание беше отделено и на стремежа на редица деструктивни култове да внедряват свои последователи в различни правозащитни организации на национално, европейско и световно равнище. Защото по този начин те се стремят да се противопоставят на благородната борба по предпазване на гражданите от гибелните култове. Бяха предоставени документи за такава подмолна дейност в разни страни на Европа.

Отношението на държавната власт в европейските страни към въпроса за борбата срещу сектите варира от подчертана подкрепа (в Белгия, Франция, Германия и др.) до пълно безразличие, което се наблюдава особено в страните от Източна Европа, където властите се стремят да се представят като изключително демократични, но това „често става за сметка на самите граждани”, отбеляза хърватката Бранка Дуймич.

В ръководството на  F.E.C.R.I.S. е и известният руски сектовед проф. Александър Дворкин, вицепрезидент на федерацията. Организацията е участник в платформата за основни права на Европейския съюз (от 2010 г.), НПО със специален консултативен статус към Икономическия и социалния съвет на ООН (от 2009 г.), а също и НПО със статус на участник в Съвета на Европа (от 2005 г.).

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *