Среща със секта в центъра на София

„Чували ли сте за съществуването на Бог Майка“ – гледа ме в очите младеж, представил се за студент по теология в София. От азиатски произход е. Между 25 и 30 години. Макар и насечено, говори разбираем български език. Придружен е от момиче, което почти не говори, но умело асистира на момчето.

Двамата спират хора в градинката пред Народния театър – в центъра на София. Спират и мен с молба за участие в анкета с учебни цели. След проформа въпросите за изповядваната от мен религия и свещените книги на различните религии, разговорът рязко се пренесе към незнанието ми за съществуването на Бог Майка и то в свещената книга на християните – Библията.

Къде е спасението?

„Искате ли да научите за нея. Имате ли време?“ – пита ме Ейван, който очевидно прецени, че любопитството ми е достатъчна предпоставка за по-дълъг разговор, и е добре да се представи. Представям се и аз без да спестя, че съм журналист. Това не смущава дори за миг двамата младежи, а дори в очите им се забелязват искри на нездрав ентусиазъм.

Следва видеоклип през таблет, в който се внушава съществуването на поне още един Бог освен Бога Баща, защото „над 2500 пъти в Библията неговото име се споменавало в множествено число“. И всъщност този друг Бог е Бога Майка и това е причината за съществуването на два пола по образ и подобие на създателите си.

„И духът и Невестята казват: Ела!
И който чуе, нека каже: Ела!
И който е жаден, нека дойде.
Който иска, нека вземе даром
водата на живота“
(Откровение, 22:17),

прочита ми Ейван от Библия, която междувременно извади от раницата си. Стриктно следи къде е погледът ми. Може би за да е сигурен, че не се разсейвам докато приемам посланието му. Своеобразната лекция продължава с признаците за края на света – трусове, войни… И момчето отново отчетливо прочита варианта на Откровение, 22:17.

Бог Майка от плът и кръв

Следва втори клип. В него стотици хора слизат на летище в град в Южна Корея. А защо там – питам, и получавам неочакван отговор: Там живее Бога Майка. И Ейван превърта записа до момента, в която тя се появява в плът и кръв. Наглед жена от азиатски произход, но всъщност била Бог. А как се казва – набързо отвърнах, но отговорът беше: „Как? Бог Майка“. Годишно хиляди ходили до Южна Корея, за да получат спасението от нея. Учат се и да предават правилния изход от този свят и на други хора.

Всъщност тя е слязла от небето на земята, за да спаси само вярващите в нея, уверява ме Ейван. Клипът продължава с доволни посетители, получили спасението, за които се твърди, че са от всички краища на света. И отново с отмерено движение Ейван отгръща Библията си и прочита Откровение, 22:17.

Кани ме на обяд – очевидно съм показал нужното, за да може увещаването да продължи на следващ етап. Изкушава ме с възможността за репортаж от мястото на събитието – Южна Корея, където да се срещна с Бога Майка. „Вече в САЩ и Южна Америка телевизии направиха репортажи за нея“, продължава с изкушението той.

Коя е сектата?

След като отказвам обяда, Ейван решава да остави своя визитка, от която се разбира коя е организацията зад събеседниците ми от 30 минути – „Световното мисионерско общество Божията църква“ (World Mission Society Church of God).

Тази организация е получила отказ за регистрация през миналата година, съобщиха за „Дневник“ от дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет. У нас има регистрирани 131 вероизповедания, или с 36 повече спрямо 2008 г.

При изписване на името на организацията на български език в световната търсачка Google не излиза никаква информация за съществуването на сектата. Трудно се откриват и сайтовете им, които са изписани на визитката на Ейван. Трябва да знаеш точното им име, за да ги намериш.

В сайта uccspace.net са публикувани клипове, включително с превод на български език, в които се обясняват вярванията на сектата. Прави впечатление големият брой езици, на които материалите са преведени, включително и на не толкова популярни. Официалният сайт е http://english.watv.org/mission/worldwide.asp, където пише, че организацията има 2500 църкви в 175 държави.

Глоба до 300 лева

В Закона за вероизповеданията се предвижда глоба от 100 до 300 за физически лица и от 500 до 5000 лева за юридически лица. Тя се налага от дирекция „Вероизповедание“. Това е в случаите, когато не са установени престъпления, при които в сила е Наказателният кодекс.

На следващия ден в градинката около Паметника на съветската армия възрастна жена плаче  неутешимо на една от скамейките. Трябвало да вземе парите за месеца от почистването на един вход, но касиерката на кооперацията за една седмица щяла да е на вилата си, а в нея били парите. И може би Ейван и сподвижницата му няма да имат проблеми да убедят тази жена в идеите си. Най-малкото тя не би отказала един безплатен обяд, какъвто Ейвън ми предложи, но и какъвто в съвременния свят, за съжаление, няма.

 

 

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/06/2374265_sreshta_sus_sekta_v_centura_na_sofiia/

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *