Санкт Петербург събра православните сектоведи

От 18 до 21 септември 2014 г. в Санкт Петербург, Русия, се проведе седмата среща на Междуправославната мрежа от организации за проучване на религиите и разрушителните култове. В нея участваха около 120 души, представители на поместните православни църкви и епархии от Англия, Беларус, България, Грузия, Гърция, Израел, Кипър, Ливан, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Хърватия. Сред тях бяха и седем архиерея от различни църкви: Критски архиеп. Ириней (ЦП), Неврокопски митр. Серафим (БПЦ), Загребско-люблянски митр. Порфирий (СПЦ), Карпасийски еп. Христофор (Кипърска ПЦ), Браницки еп. Григорий (БПЦ), Обуховски еп. Йона (Украинска ПЦ – МП) и Гатчински еп. Митрофан (РПЦ – МП).

Естествено най-много бяха участниците от Русия. Дойдоха представители на противосектантски мисионерски организации различни части на огромната страна – от Пятигорск до Архангелск и от Санкт Петербург до Южно-Сахалинск. От България участваха Неврокопският митрополит Серафим и Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, заедно с техни сътрудници, а също и няколко от членовете на Центъра за проучване на нови религиозни движения (ЦПНРД), който обединява свещеници, богослови, юристи, лекари.

Домакин на срещата беше Санктпетербургската епархия на РПЦ, а главен организатор – Православният мисионерски апологетически център «Ставрос», който е член на междуправославната мрежа. Заседанията се провеждаха в Свето-Троицката Александро-Невска лавра в града на Нева. Те бяха открити от Гатчинския и Лужки епископ Митрофан, викарий на Санктпетербургския митрополит Варсануфий, който през тези дни придружаваше Руския патриарх Кирил при посещението му в далекоизточните епархии на Русия. Еп. Митрофан изтъкна значението на междуправославното сътрудничество за цялостния живот на православните църкви, като особено подчерта важността на съгласуваните междуцърковни усилия при противопоставяне на дейността на различни деструктивни култове. От своя страна председателят на Междуправославната мрежа, Карпасийски еп. Христофор, прочете обзорен доклад на тема „От Неврокоп в Санкт Петербург“, изтъквайки стореното както от основаването на мрежата преди 7 години досега, така и през последната година след срещата в Неврокопска епархия.

Работата на междуправославната експертна среща беше почетена и от народни представители в местното Законодателно събрание, които проявиха отношение и интерес към превенцията от сектантски влияния сред православните народи. Архиереите, участващи в срещата, заедно с няколко от международно известните експерти като проф. Александър Дворкин бяха приети от председателя на местния парламент Вячеслав Макаров, който благодари на всички участници за тяхната важна и полезна дейност и пожела да стане домакин на следваща среща на Междупарламентарната православна асамблея.

По време на конференцията, която имаше за основна тема „Проучване на практически форми на сътрудничество между Църквата, държавата и обществените организации в борбата с разрушителните последици от дейността на сектите“ беше разгледан с предимство и въпросът за дейността на сциентологичната секта (наричаща се „Сциентологична църква“) в страните с предимно православно население. Беше изнесена цяла поредица от много интересни и добре обосновани доклади. С огромен интерес беше изслушан пространният и богат на информация доклад на английския изследовател на сциентологията и бивш неин привърженик Джон Атак (Великобритания): „Как сциентологията провежда своята дейност по света“. Вниманието на участниците беше привлечено и от много компетентния доклад на члена на Руската академия на науките Павел Сидоров, психолог и психиатър, на тема „Сциентология и психиатрия“. Архиепископ Ириней, глава на полуавтономната Критска архиепископия (о-в Крит, Цариградска патриаршия), изнесе доклад на тема „Практически способи за профилактика на сектантството и за борбата със сектите“, споделяйки богатия си опит на православен йерарх. Свещ. Александър Пермяков от Православния мисионерски апологетически център „Ставрос“ в (Калининград, Русия) представи доклада „Създаване на енорийски мисионерски центрове за борба със сектите“.

От българските представители бяха изнесени следните доклади: „Сциентология и образование“ (проф. Иван Ж. Димитров, основател и председател на ЦПНРД), „Интердисциплинарен опит в работата с религиозна психопатология“ (д-р Владимир Бостанджиев, психиатър-психотерапевт), „Медицинска и юридическа експертиза при профилактиката на сектантската инвазия в детски градини в България“ (д-р Камен Данов). Проф. Димитров представи пропагандната дейност на сциентолозите, които чрез различни курсове и програми в духа на учението на основателя на сектата Л. Р. Хъбард се стремят да внедряват сектантските му виждания и да привличат последователи сред хората от различна възраст. В някои страни на Източна Европа те са навлезли дори в системата на държавното образование. Лекарите Бостанджиев и Данов пък дадоха примери от своята дейност с хора, станали волни или неволни жертви на секти.

Домакините предложиха на участниците възможността да се поклонят не само на светините в Александро-Невската лавра, където се покоят мощите на св. благоверен княз Александър Невски, но и в такива светини като манастира на св. Йоан Кронщадски, гроба на св. преп. Ксения на Смоленското гробище, Исаакиевския събор, храма „Спас на крови“ („Спасителят на кръвното място“, посветен на Христовото Възкресение, но изграден на мястото, където на 13 март 1881 г. от атентатор е убит император Александър ІІ Николаевич, почитан и от българския народ като Цар-освободител) и др. В неделния ден, 21 септември, Рождество Богородично по стар стил, всички участници в конференцията взеха участие и в празничната литургия в новия храм, посветен на Богородичното рождество, в с. Федоровское, Гатчинска епархия, Ленинградска област (областта около Санкт Петербург все още продължава да носи името си от болшевишко време!). Заедно с Гатчинския еп. Митрофан сложиха Критски ерхиеп. Ириней, Неврокопски митр. Серафим, Браницки еп. Григорий и свещеници от различните православни църкви.

На тази всеправославна среща в Санкт Петербург беше решено следващата година православните кесперти-сектоведи да се съберат в град Загреб, седалището на Загребско-люблянския митрополит Порфирий.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *