На остров Сахалин се проведе конференция по деструктивните култове

От 20 до 23 октомври 2014 г. Южно-сахалинската и Курилска архиепископия на Московска патриаршия проведе в своя епархийски център, гр. Южно-Сахалинск на о-в Сахалин международна научно-практическа конференция на експерти по антисектантската дейност и клирици. Темата на конференцията беше „Тоталитарните секти и гражданското общество: днешните предизвикателства към безопасността в духовната област”. Нейни организатори бяха Руската федерация на центровете за изучаване на религиите и сектите (РАЦИРС), епархийският Сахалински информационно-консултативен център за религиоведчески изследвания и Центърът за религиоведчески изследвания „Св. свмчк Ириней Лионски” в Москва. Поради големия обществен интерес към темата на конфренцията тя беше уважена от представители на всички власти в областта – пълномощника на президента на Руската федерация в Далекоизточния федерален окръг, федералния министър за развитие на Далечния Изток, губернатора, областното народно събрание (дума), кмета.

В присъствието на десетки свещеници и представители на традиционните вероизповедания на острова, както и на над стотина представители на обществеността от гр. Южно-Сахалинск конференцията беше открита от архиепископ Тихон, който изтъкна важността на предпазването на хората от дейността на тоталитарни секти и гибелни култове. След него поздрави участниците и Усурийският еп. Инокентий, викарий на съседния Владивостокски и Приморски митр. Вениамин със седалище във Владивосток (на ок. 1000 км по въздушна линия).

Пръв взе думата известният специалист по въпросите на сектите проф. Александър Дворкин, председател на РАЦИРС. Той също изтъкна навременността на тази конференция, която ще даде познания на местните хора и на обществените фактори за сериозността на проблема с гибелните култове, които отдавна са достигнали и до най-отдалечените точки на просторната им страна. Първият доклад беше на д. и. н. Александър Чаусов от Велики Новгород, който говори на тема „Религиозната безопасност като необходим елемент от развитието на гражданското общество и условие за политическата безопасност на държавата”. Известният руски юрист-правозащитник от Пятигорск (в северното подножие на Кавказките планини) Александър Корелов представи доклада „Сектите като заплаха за личността, семейството и държавата. Правни аспески на противопоставянето между сектите и обществото”.

Създателят на Междуправославната мрежа на центровете за проучване на религиите и гибелните култове, Карпасийски еп. д-р Христофор, в доклада си отговори на въпроса „защо Православната църква в своята пастирска дейност противостои на сектите”. След него професорът по философия в университета на китайския град Ухан Чао Хуан изнесе доклада „Изследвания по проблемите на светогледа в процеса на култовата инвазия”. Проф. Иван Ж. Димитров, председател на българския Център за проучване на нови религиозни движения, говори на тема „Религии и гибелни култове в България”, като по молба на домакините се спря и на въпроса за българската гадателка Ванга, чиито поклонници в Русия се оказва, че са повече, отколкото в България. Проф. Михаил Ерьомушкин от Руската медицинска академия за следдипломно образование (Москва) представи темата „Медицината против окултизма”, изхождайки от големия си опит на лекар и изследовател. Друг един лекар, Дмитрий Индинок, председател на сдружението на православните лекари в Новосибирск, говори за сътрудничеството между обществените организации при противодействието на гибелните култове и разказа за сътрудничеството между РАЦИРС и Дружеството на православните лекари в Русия.

Голям интерес предизвика с доклада си и писателят Джералд Армстронг от Канада, бивш високопоставен член на т. нар. „Сциентоложка църква”, който разказа за методите на ограничаване на човешките права от тази секта. Украинският сектовед Владимир Рогатин представи доклада „Евромайдан и сектите”, като посочи с примери дейното участие на сектантски активисти в гражданските протести в Украйна. Проф. Дворкин говори за опасността от дейността на неопетдесетните секти в Русия. Роман Силантиев от Москва разказа за основните методи на вербуване на славяни в ислямистки организации. Младият изследовател д-р Алексей Воат от Москва говори за съвременните технологии в интернет като активни инструменти за вербуването в деструктивните култове. Двама от докладчиците разказаха и за добрите практики за консултиране на жертви на секти при желанието им да ги напуснат (Олег Заев, Новосибирск) и за пастирския опит при рехабилитирането на бивши жертви на култовете (свещ. Георгий Йофе, Санктпетербург). Те споделиха положителния си опит, като посочиха и типичните грешки, допускани в този нелек процес.

На кръгла маса в Духовно-просветния център на епархията на 22 октомври бяха обсъдени резултатите от конференцията, като се приеха и заключителни документи. На кръглата маса присъстваха и представители на традиционните за района вероизповедания – протестанти и мюсюлмани.

На 23 октомври беше проведена среща на няколко от местните и чуждестранни експерти с голяма група депутати в местния парламент. Проведе се обсъждане на резултатите от конференцията, както и възможностите за публикуване на изнесените доклади, за да могат по-широки кръгове от обществеността да се запознаят с поставените въпроси и да засилят своята бдителност спрямо опасностите от тоталитарните и деструктивни култове.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *