26-ата православна конференция по предпазване от сектите се проведе в Ламия, Гърция

От 3 до 5 ноември 2014 г. в гр. Ламия, Централна Гърция, се проведе 26-ата годишна конференция на представителите и пълномощниците на православните църкви и митрополии в мисионерската дейност по предпазване на вярващите от опасните секти и разрушителни култове. Тазгодишната среща беше съсредоточена около въпроса за това, как нехристиянски секти изопачават учението за личността на Господ Иисус Христос и каква трябва да бъде позицията на Православната църква. Отговорниците по въпросите за сектите от повечето православни църкви и от 76 епархии на Гръцката църква се събраха за втори път след 2011 г. в Ламия по покана на митрополита на Фтиотидската епархия Николай.

В понеделник, 3 ноември, беше отслужена св. Литургия в новия голям храм „Св. Георги” в града от гостите-архиереи, участници в конференцията, сред които беше и Неврокопският митр. Серафим. Празничното богослужение беше зачетено от кмета на града, както и от военните и полицейски началници, народни представители, ръководители да държавни институции и пр. След това гостите имаха възможността да отидат на поклонение в древната обител на св. Агатон, където се покои и нетленното тяло на стареца Висарион (упокоил се на 22 януари 1991 г.), когото народът почита като светец.

Работата на конференцията се откри в амфитеатъра на духовно-административния център на митрополията в Ламия в следобеда на 3 ноември. Освен десетина архиереи и други представители на поместни църкви (Вселенска, Йерусалимска, Руска, Сръбска, Румънска, Българска, Кипърска, Полска) във важната среща на експерти по сектите взеха участие десетки гръцки клирици и миряни. Най-напред бяха поднесени приветствия от митрополита-домакин, от представителите на поместните православни църкви и от кмета на Ламия. От страна на БПЦ митр. Серафим прочете приветствие от Българския патриарх Неофит, който в писмото си подчертава значимостта на антисектантската превенция, която църквите все по-организирано провеждат през последните години.

Във връзка с основната тема на конференцията експерти от комисията за сектите на Св. Синод на Гръцката църква и от отделни митрополии изнесоха следните доклади: „Христос и съвременият религиозен синкретизъм“ (Карпасийски еп. д-р Христофор, Кипърска църква) „Представите на антропософията за Христос“ (проф. протопрезв. д-р Василий Георгопулос, БФ на Солунския университет), „Христос на теософията“ (архим. д-р Ефрем Триандафилопулос, протосингел на митрополията на Сятища/Сиатиста), „Новоезически възгледи за Иисус Христос“ (протопрезв. Киряк Цурос, постоянен секретар на синодната комисия за сектите), „Един е Христос, а друг е Иисус – изопачени представи за Богочовека в ранната Христова църква и доднес“ (протопрезв. Константин Папатанасиу от митрополията на Нова Смирна, Атина), „Иисус Христос и сектата на ‘Свидетелите на Йехова’“ (протопрезв. Сотирий Атанасуля от гр. Триполи, Мантинийска епархия, п-ов Пелопонес). Проф. Иван Ж. Димитров, председател на българския Център за проучване на нови религиозни движения, изнесе доклад за типично българските вероизповедания, представящи изопачен образ на Спасителя Иисус Христос.

Много интересни и дори разгорещени бяха дискусиите, които се провеждаха след всеки от изнесените доклади. За отбелязване е, че няколкото архиереи (сред тях и българският митр. Серафим), които присъстваха, взимаха участие във всички заседания на конференцията, включително и в дискусиите.

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *