Отново текст за йога – този път на външното оценяване по английски език за 8 клас

На теста за външно оценяване по английски език, който се проведе вчера за учениците от 8 клас, отново „се падна“ текст за йога, съобщиха за Двери възмутени учители по английски език.

Този път осмокласници трябваше да изслушат текст за ползите от „йога на смеха“ („laughter yoga“) и да отговорят на пет въпроса с четири варианта за отговор относно „ползите“ от практикуването на този вид йога за „личното усъвършенстване“ на човека. Децата се запознаха и с личността на основателя на това съвсем ново „течение“ – гуру Мадан Катария, който открил през 1995 г., че смехът е нещо много полезно за човека, дори когато е безпричинен. Ето и текста, върху който трябваше да разсъждават учениците.

„Йога на смеха е поредица от упражнения, които те учат да се смееш без причина. Няма нужда да имаш чувство за хумор или да разбираш смешните шеги. Ти трябва просто да се смееш. Когато правиш йога на смеха в група, ти се смееш и практикуваш йога-дишане, така че увеличаваш количеството кислород в своето тяло. Скоро упражненията по смях се превръщат в истински смях. След класа по йога на смеха се чувстваш спокоен и отпочинал, но също така щастлив и пълен с енергия.

Йога на смеха е развита от индийския лекар д-р Мадан Катария. Той провел своя първи клас по йога на смеха в парка на Мумбай през 1995 г. само с петима души, а сега вече има повече от шест хиляди клубове на смеха в 60 различни държави. Фирми, които са провели уъркшопове по йога на смеха, установяват, че те са полезни както за работодателите, така и за работниците. Хората, които са щастливи на работа, могат да работят по-добре и да носят повече пари за компанията. Също така хора, които се смеят заедно, общуват по-успешно. Като цяло хората се справят по-добре на работата си, когато се чувстват щастливи и спокойни.“

Както се вижда, така, и с това действие на МОН новото религиозно движение, което е едва от пет години в България, се сподоби с възможността за безплатна реклама на общонационално ниво сред възрастовата група, която е най-податлива на внушения – този път за „силата“ на безпричинния смях и „щастието“, придобито по такъв лесен начин.

Само преди седмица министърът на образованието проф. Тодор Танев обясняваше, че изборът на тест с пропаганда на йога в матурите по български език и литература за 12 клас е напълно случаен. От министерството обещаха също така занапред да бъдат по-внимателни и да не избират такива текстове. Сега обаче „случайността“ отново се усмихна на йога-бизнеса у нас и те получиха втора безплатна (надяваме се) реклама сред българските деца. Случайно или не „подаръкът“ на Министерството на образованието идва в навечерието на Световния ден на йогата на 21 юни, който йога-движението у нас отбелязва с множество прояви.

В началото на месеца Св. Синод на БПЦ изпрати писмо до Комисията по образованието и науката при Народното събрание, в което се изразява протест срещу тази прикрита форма на религиозна пропаганда в българското училище.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *