Осма междуправославна среща за изледване на религиите и деструктивните култове – 17-20 септември 2015г. Любляна, Словения

altКакто вече съобщихме, на 17 септември тази година стартира осмата междуправославна среща на мрежата от инициативи за изследване на религиите и гибелните култове. Участие в нея взеха над 60 представители и гости на организацията от много православни църкви като Цариградска вселенска патриаршия, Антиохийска, Йерусалимска, Руска, Сръбска, Румънска и Българска патриаршии, Кипърска, Гръцка, Полска, Албанска и Украинска автономна църкви, както и различни светски и прицърковни центрове, занимаващи се с проблемите на сектите. 

Срещата се проведе в с. Оточец, област Любляна, Словения. Домакин на събитието е Загребско-Люблянският митрополит Порфирий (Сръбска православна църква). Той направи официалното откриване на срещата със слово, в което подчерта, че православните християни са изправени пред предизвикателството на осветсковяване на Църквата и постоянните атаки на деструктивните организации. В трите работни дни на конференцията бяха изнесени редица доклади, засягащи проблемите, които възникват от дейността на неоезическите организации, както и все по-натежаващия въпрос за радикалния ислям, стремящ се да нахлуе в Европа. След всеки от докладите имаше и оживени дискусии, в които присъстващите споделяха опит от работата си в изследванията на различните сектантски активности.

Доклади изнесоха: Христос Иакову, директор на Кипърския център за изследвания (KY.KE.M.) – „Проникването на исляма в Европа“; проф. Александър Дворкин, Център за религиоведически изследвания „Св. Ириней Лионски“, Москва – „Неоезичеството в Русия – общ поглед“; Крушевацки епископ д-р Давид – „Култове, неоезичество, осветсковяване: опастност от разложение на православното самосъзнание (от гледна точка на кинематографията)“; проф. архимандрит д-р Яков Халил, Антиохийска патриаршия – „Проблемите на екстремисткия ислям в Близкия Изток“; протопрезвитер Киряк Цурос, Гръцка православна църква – „Езичеството се възвръща в своята люлка“; Андрей Протич, Сръбски център за изследвания и борба със деструктивните култове – „Изменение на ценностната система на индивида вследствие на сектантска дейност“.

На работни групи, в които продължи обсъждането на проблемите с неоезичеството, участниците в конференцията ще изработят заключителен документ, който ще бъде изпратен до поместните православни църкви, за да подпомогне пастирското им дело и полемиката с идеите на Ню Ейдж и новоезичеството, които водят личността и обществото към духовен и социален разпад.

Срещата ще завърши официално на 20 септември, неделя, в православния катедрален храм „Св. Кирил и Методий“ в Любляна, където ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия. В нея ще се включат всички архиереи и други клирици, участващи в конференцията.

alt     alt     alt

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *