И тамплиерите налазиха училището

МОН покровителства религиозни и политически организации, вилнеещи в средното образование в разрез със закона

Майка на десетокласник донесе възмутена в редакцията изумителен документ – обширна обява във в. „Учителско дело“ за ученически литературен конкурс, организиран от… „Ордена на рицарите-тамплиери на Йерусалим, Велик приорат – България!“ Конкурсът „Рицарска постъпка“ е за гимназисти от тХ-Х и Хт-Хтт клас и включва есета, съчинения и стихове с цел „младите хора в България да научат повече за рицарството като историческа реалност и философия, за историята на Европа и Близкия изток, за епохата на рицарите и техните славни и изпълнени с чест и достойнство времена, нрави и подвизи“. Всяко училище след подбор от учителите по български и литература e можело да изпрати до 15 март т.г. до три творби за националния кръг на състезанието. Желателно било учениците да са проявили лично отношение в творбите си.   
 
Законът е категоричен: религиозни и политически структури не могат да извършват дейност на територията на българското училище, в системата на предучилищното и училищното образование не се допуска налагането на идеологически или религиозни доктрини. А тамплиерският Орден е именно доктринерска религиозна структура, превръщаща се напоследък в светска и политическа. При това в религиозен смисъл тамплиерството е ерес, изповядваща икуменизма (обединяването на православни и католици), който е отхвърлен от православните църкви. Отворете сайта на Ордена в интернет и четете посланието на Великия приор Румен Ралчев: „Благодаря на Господа за това, че в Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим в България има толкова много предани и ентусиазирани Рицари и Дами, готови да служат на целите на тамплиерството и да помагат на хората в нужда, като едновременно с това работят за осъществяване на икуменическите идеали на нашето движение. Икуменизмът, възникнал като идея за сливане в едно на всички християнски църкви, днес има все по-мащабни задачи… Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава!“
А сега се запознайте със статута на „Съвременния Орден“: „Орденът на Храма е християнска икуменическа организация, създадена през 1804 г. от френския лекар Фабре-Палапра с подкрепата на Наполеон Бонапарт и официално признат през 1853 г. от Наполеон III. Суверенният Военен Орден на Рицарите от Храма на Йерусалим е изграден на основата на традициите и обичаите на рицарите тамплиери. Съвременният Орден съживява древния рицарски дух, но не предявява претенции за директен произход от древния Орден на Тамплиерите, основан през 1118 г. от Юг дьо Пайен и разпуснат през 1312 г. от папа Климент V“. 
Просветеният читател е добре запознат с историята на средновековните рицарски походи, с най-голямата в историята битка срещу православието и погрома над столицата Константинопол през 1204 г., с отмъкването на тонове злато оттам и най-важното – с опустошаването и унищожаването на архивите на източнохристиянската книжнина, включително на българското книжовно наследство, тъй като огромна част от Кирило-Методиевите писмени реликви се е съхранявала именно в Константинопол. След разгрома на византийската столица рицарите тамплиери решават, че лесно ще плячкосат и България, но удрят на камък – войските на цар Калоян ги разгромяват в знаменитата битка при Адрианопол през 1205 г. Такива теми днешните ни тамплиери не включват в конкурсите за ученици, пък и те самите, както виждаме от посочения в сайта им статут, гледат да не наблягат на корените си от Хт в. и на средновековното си воинско минало, завършило през 1314 г. с изгарянето на клада на последния магистър на Ордена във Франция. За да бъде възродено в началото на ХтХ в. Орденът, към който принадлежат нашите тамплиери, е към Римокатолическата църква, не допуска членство на протестанти и евреи…  
Не знам дали експертите на МОН са запознати с „атрактивните“ подробности около миналото и съвремието на Ордена. Факт е обаче, че той абсолютно открито от няколко години извършва дейности в българското училище (дори в детски градини!) чрез конкурси за есета и рисунки, програми, въвличане на децата в религиозни рицарски обреди, стипендии и пр. Ето как самият Орден оповестява в училищата дейностите си, с които „служи на целите на тамплиерството“: „Стартирахме програма „Млад рицар“ в няколко училища. Това е извънкласна дейност за децата, но ги посвещаваме в рицарство на специални церемонии. Рицар и дама могат да бъдат само пълни отличници. Те имат специална програма и задължително изучават религия“.   
Това, че няколко десетки българи, любители на екзотиката, са се записали днес в Ордена – оглавен от охранител от някогашното УБО, бодигард на Тодор Живков и на Сакскобургготски (не станаха ли много?!), си е тяхна лична работа. Харесва им да размахват псевдоблагороднически титли, бели плащове, червени кръстове и мечове. А това, че се обявяват за „наследници на тамплиерите, обитавали нашите земи“, си е техен личен психопроблем. Но когато Великият офицер на Ордена Янка Такева – по съвместителство председател на Синдиката на българските учители, въвлича училището, учителите и децата в тази бутафория и използва знаменития някога вестник „Учителско дело“ за рекламно лице на т.нар. тамплиерско движение, проблемът престава да е личен. Може да издигаш като ценност геройството и благородството, но тези две неща, особено по време на война, изглеждат доста различно от гледна точка на победителите и на победените. Но това не е тема за малки деца, хеле пък в забавачката…  
Ще попитате спи ли МОН, та не взема мерки срещу очевадни незаконни дейности на организации, които според закона не се допускат в българското училище? Не спи, напротив… съдейства им с пълна сила! В продължение на години. Конкурси, състезания, рисунки, за награда на победителите ученици – едногодишни стипендии от тамплиерите… Ето една вестникарска дописка от 2014 г., която прекрасно илюстрира жалката картинка, в която сме се превърнали като държава и население:
„На 28 януари т.г. в актовата зала на столичното 18-о СОУ „Уилям Гладстон“ с директор Величка Стойчева се проведе тържествена церемония по награждаването на участниците в Регионалния кръг на конкурса за детска рисунка „Рицарят в мен“. Конкурсът за талант се провежда по идея на Ордена на рицарите тамплиери у нас в три кръга – училищен, регионален и национален. Целта на организаторите е да провокират учениците от IV до Vттт клас чрез рисунките си да пресъздадат рицарството като школа, възпитаваща общочовешки и нравствени добродетели, нужни за израстването и развитието на личността. Събитието бе открито от Великия Приор на Приорат България от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим ген.-майор Румен Ралчев, който поздрави ученици, учители и директори от столичните училища и говори за възпитанието на децата чрез изкуството в рицарски добродетели. Сред официалните гости бяха д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Ваня Кастрева – зам.-министър на образованието и науката, Иван Чакъров – кмет на столичния район „Красна поляна“, д-р Юлия Николова – Велик офицер на Ордена на рицарите тамплиери у нас, както и командерите на Софийските командерии на Ордена. Поздравителен адрес бе прочетен от името на кмета на София Йорданка Фандъкова“.
Коментарът е излишен. Но питам само – дали тази чалга с историята, с образованието и с българските традиции се толерира съзнателно от държавата и нейните висши чиновници, или пък е от невежество и неосведоменост? Впрочем изглежда е напълно съзнателно, като се има предвид, че експертите от МОН току-що прогониха от училищните програми по история православието и борбите на българския народ за църковна независимост и ги замениха с християнството изобщо. За православната ни църква няма да говоря, понеже се случва нейни свещеници дори да освещават сбирки на този панаир на суетата, служещ на икуменическото „всеобщо християнство“.  
 Всъщност най-скандалното е именно в това, че подобна религиозна по статут организация получава сериозна институционална подкрепа за навлизане в българското училище. Гоним православието, каним тамплиерите. Гоним българското, ставаме мултикултурни. Ами че защо със същото основание да не бъдат допуснати да вилнеят из училището не просто църковни структури или мюсюлмански медресета, но и масони, будисти, следовници на Карма Кагю или примерно дейци на Обществото за Кришна съзнание? Те също проповядват добродетели, поне са срещу дрогата и хазарта. А понеже Синдикатът на българските учители в КНСБ вече се е самоопределил, да вземе пък синдикатът „Образование“ в КТ „Подкрепа“ да стане част от Бялото братство например (то поне има български корени) и да посвети учениците в ритуалните паневритмии на учението на Дънов. За равновесие. 
 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *