В Ст. Загора спират безразборната религиозна пропаганда

altОбщинските съветници в Стара Загора приеха на първо четене промени в Наредбата за обществения ред в общината, които целят „ясно регламентиране на местата, на които е допустимо разпространението на религиозен тип материали от хора и организации, регистрирани по Закона за вероизповеданията, така че получаването на гореспомената информация да бъде доброволен и осъзнат акт“. В Наредбата се създава нова глава, наречена „Опазване на обществения ред при дейността на религиозни общности“.

Всички корекции и допълнения са в съответствие с правото на Европейския съюз, няма норми от предложените, които да му противоречат, подчертават вносителите на проекта Гергана Микова (НФСБ) и Николай Диков (ГЕРБ). Те са били мотивирани за своята нормотворческа инициатива от множество оплаквания, че деца и младежи от Стара Загора са притеснявани по улиците на града от емисари, които им предлагат под различна форма „безплатна информация със съмнителен характер, която в определена възраст би могла да бъде опасна и подбуждаща опасни действия“.

Новата наредба предвижда в общината да се води регистър на вероизповеданията, със седалище, адрес и имена на членовете на ръководния орган. Ако вероизповеданието е български филиал на забранена от Европейския съюз религиозна общност, то няма да намери място в общинския регистър. Кметът ще уведомява Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет за извършените вписвания в регистъра в 3-дневен срок.

„Забраняват се публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции“, гласи чл. 25з, ал.1 от новата наредба. Забранява се също „извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, без изразено от страна на последните изрично предварително съгласие за това“, както и „извършването на религиозна агитация по улиците на града, посредством раздаването на безплатни печатни материали – брошури, диплянки, книги и други“. Документът предвижда още, че в своята дейност изповеданията нямат право да използват психотропни вещества или хипнотични и други методи, водещи до промяна в съзнанието на човека.

Инициативен комитет от представители на девет, както те наричат себе си, „евангелски църкви“ изпрати до кмета на Стара Загора Живко Тодоров и до председателя на ОбС Емил Христов становище, в което определя предвидените в новата наредба мерки като дискриминационни, в разрез с „фундаментални човешки права“ и „йерархията на законите в страната“.

Междувременно предложените нормативни промени получават обществено одобрение, започна и подписка в тяхна подкрепа.

Наредбата ще бъде разгледана на второ четене на следващата редовна сесия на ОбС, която се пада на Велики четвъртък.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *