Сектантка умори бебето си

 

  • Руският култ „Анастасия“ настъпва в България
  • Сектантка умори бебето си, хапе и рита лекари
  • Калояновското село Иван Вазово било превзето от нашенски членове на руската секта

Бебе почина веднага след раждането му, защото майката-сектантка отказала медицинска помощ. Трагедията, разиграла се в калояновското село Иван Вазово (селото е край пътя Пловдив-Карлово и на 10-на км от гр. Хисаря – б. р.), е логично продължение на всичко, което става там, твърдят местните.
Селото било превзето от нашенски членове на руската секта „Анастасия“, в която била и 37-годишната Галя Танева Иванова, пише „Всеки ден“. Те не вярват в медицината, а за раждането имат особена теория: че родилните болки касаят само жените, които не са открили съзвучния живот със Земята и хармонията с Космоса. Оттук идва и забраната да се ражда в болница.
„Около Галя щъкат едни боси, голи, брадати, не палят печки, не гледат телевизор и не дават да се ходи на лекар. Затова и новороденото е починало. Сигурно са рязали пъпната му връв с ножица“, смятат хора от селото. Според тях самата Галя, която се оженила миналото лято сред природата край селото за сектант, имала психически отклонения. Тя лежала в психиатрия и бягала от там.
След като през уикенда по Великден родила и бебето починало, жената е получила усложнения и е била настанена в пловдивска болница. Там обаче ритала, хапела и създавала проблеми. Тя нападала често и съселяните си. Баща й Танко, който живее в Пловдив, бил вдигнал ръце от дъщеря си. Той рядко посещавал наследствената къща, защото скандалите с дъщеря му били безкрайни.
66-годишният мъж каза, че знае за смъртта на внучето си, но нищо не може да направи. Той замълча на въпроса от коя секта е дъщеря му и дали има психически проблеми. „Аз от десетина дни загубих паметта си, спомням си само частично някои неща, моля ви, не знам нищо“, твърдеше Танко. Дъщеря му била изписана на втория ден, след като я приели с усложнения след раждането на мъртвото бебе. „Видях я, беше весела, спокойна, мъжът й е с нея, тичат напред-назад. Той само мълчеше, ще им е тежко, дано се справят“, каза още бащата.

Най-вероятно психическия проблем на Галя е отключeн от сектата, в която тя членува. В селото имало доста от последователите на култа. „Докато тя се занимава с тия брадатите, няма оправия“, казват още съпричастни с трагедията хора. Те споделят още за пенсиониран летец, на когото наскоро също му се родило бебе. И той рязал пъпната връв с ножица, и неговата съпруга била откарана в болница след усложнения. За щастие в този случай мъничето оцеляло.
Сектантите обикаляли нощем и пускали тайно от дворовете на хората кучетата им включително и ловни. Според тяхната религия животните не трябвало да се държат на синджир. След смъртта на новороденото в калояновското село полицията е започнала разследване на случая. От ДАНС ще проверяват връзката на забранената секта със смъртта на бебето и дали в с. Иван Вазово има последователи на „Анастасия“.
Местните са потресени от трагедията и са решили да дадат показания за тормоза, на който са подложени от сектантите. В България сектата се прикрива като екологично движение за опазване на околната среда, твърдят запознати. „Анастасия“ обаче е тоталитарна секта с всички произлизащи от това последствия. Поне два скандала със смъртни случаи, свързани с „Анастасия“, гръмнаха у нас през последните години. През 2012 г. стана ясно, че 12 училища в Югозападна България са плащали на скандалната фондация „Мечта“ за семинари и тийм-билдинги, в които под прикритието на еко-идеи се проповядва култ към „Анастасия“. Учението на Владимир Мегре е преподавано дори на 5-годишни деца и учителките им.
„Мечта“ и учредителят й Росен Ангелов станаха известни покрай смъртта на последовател на учението. 25-годишният Марио Нушков беше намерен мъртъв до електрически стълб край благоевградското село Бистрица. Росен Ангелов, който е учител по философия, е предлагал на учениците от Езиковата гимназия в Благоевград книгите на основателя на сектата Владимир Мегре за „Анастасия“, които в Русия са обявени за посттоталитарен култ. Идеите му внушават отказ от образование и здравеопазване, както и изолация в името на евентуално ново сътворение.
Година по-късно последователка на култа умря в дома си след месец гладуване. Тя била пенсионирана медицинска сестра и на стари години се увлякла от опасното учение. Запознати припомнят, че последователите на сектата не са от вчера в България. Преди 6 години възмутени жители на елховското село Славейково разказаха, че „Анастасия“ е пуснала корени и при тях под формата на био-селище.

Всъщност сектантите изповядвали съвсем други идеи, а не природосъобразните. Местните разказват, че всички жени спят с един мъж, защото това било част от философията им. Идеологът й Мегре е съден за многоженство. Съседите на сектантите тогава бяха възмутени, че всичко това се разиграва пред очите на малки деца. Последователите на „Анастасия“ били част от родовото селище и спазвали вътрешните правила, децата им не посещавали детска градина, макар че родителите обещавали да ги пуснат на училище, когато дойде време. Достъпът до „еко-селото“ бил ограничен и никой не може да проникне там. В същото време сектантите успяват да привличат нови последователи, рекламират се в интернет и издават собствен бюлетин.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *