„Реабилитирана“ от правосъдието, Църквата на сциентолозите иска да остави отпечатък в Белгия

• Белгийската Църква на сциентологията, излязла невредима през март т. г. от дългото съдебно производство, продължило 18 години, планира отсега нататък „да направи нещо повече“ в Белгия с цел да засили своето присъствие в обществените дебати и  особено в „борбата срещу дрогата“, отбелязаха нейните водачи.

 

На 11 март 2016 г. наказателният съд в Брюксел обяви за „недопустими“ поредицата от производства, започнали още през 1997 г. срещу белгийския клон на Църквата на сциентологията и 14 от нейните ръководители или членове. В тях те бяха обвинявани, че са създали една „престъпна организация“, както и в „измамни действия“, „незаконна медицинска практика“, „нарушаване на неприкосновенността на личния живот“ и „изнудване“.

В суровата за прокуратурата присъда съдът прецени, че прокурорът и разследващите органи са един вид нарочили Църквата на сциентологията и нейното учение, а не са търсили да установят вина у обвиняемия.
Съдът също така прецени, че чрез включването на сциентологията през 1997 г. в списъка на 189-те опасни движения белгийска парламентарна комисия, разследваща сектантските практики, е „направила преценка, която де факто е нямала право да извърши и по този начин е нарушила презумпцията за невинност, от която всяка една личност може да се възползва“.
„Днес решението стана окончателно, тъй като прокуратурата не обжалва“, радва се адвокатът на белгийския клон на сциентологията, Паскал Вандервеерен, по време на пресконференцията, проведена в огромните сгради на организацията в Брюксел.
„Става въпрос за огромно облекчение“, коментира Ерик Ру, един от говорителите на сциентолозите. „Ние сме реабилитирани, ние сме белгийски граждани и имаме волята да помогнем на страната ни и по-специално чрез нашите превантивни кампании срещу дрогата“, добави той.
Създадена през 1954 г. от американския писател на научна фантастика Рон Хъбърд, Църквата на сциентологията има към момента около 12 милиона членове по света. В Белгия, където се установява 20 години по-късно, „нейните членове, според Ерик Ру, наброяват около 600-700“, както и „няколко хиляди симпатизанти“.
„Ще се опитаме да направим и повече. Мислим да се развием, имаме неща, с които да допринесем“, увери Е. Ру, въпреки че методите за борба със зависимостта (наркотичната), използвани от сциентолозите, са предмет на спорове от доста години.
Източник:
http://www.levif.be/actualite/belgique/rehabilitee-par-la-justice-l-eglise-de-scientologie-veut-imprimer-sa-marque-en-belgique/article-normal-493953.html

Превод: д-р М. Баръмова

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *