Ролята на жените в сектите в България

Какво е мястото и ролята на жените в сектите в България? Ще ви дам един малко нестандартен, но въпреки това показателен отговор: в Управителния съвет на Центъра за проучване на нови религиозни движения в България са включени един мъж и четири жени. От тези жени и четирите имат личен опит (горчив, естествено) от пребиваване в различни секти. Този пример е достатъчно показателен, макар и не напълно представителен за въпроса, който е формулиран в заглавието на настоящия доклад. А сега по-конкретно да се спра на темата.

Жените са жертви
Според нашите наблюдения в продължение на повече от десет години, в България жените са по-скоро жертви на нови религиозни движения (НРД), отколкото водачи или основателки на такива. Но има и случаи, когато жени се заемат с организацията на сектантски групи или движения, дори ги оглавяват.
Възрастовият профил на жените (тук деликатността относно женската възраст е неуместна!) е доста широк. По правило наблюденията ни показват, че обект на сектантски интерес са предимно млади момичета, но често и жени в зряла възраст, дори и по-възрастни. Проповедниците на сектантски идеология разчитат на интереса на жените към въпроси, свързани с достойнството на личността, макар че обикновено се стига до злоупотреба тъкмо с тези понятия и до използването им с престъпна умисъл, просто за да привлекат вниманието на жените, които са набелязани като обект на сектантска „мисия“.
Когато говорим за жертви на секти и деструктивни култове, ние обикновено използваме думата „жертва“ в значение на „спечелен последовател“ с презумпцията, че въвличането в сектата прави човека (в случая жената) жертва на сектата. А за съжаление често явление са смъртни случаи на жени-членове на НРД в резултат на религиозно гладуване или отказване на официална, регламентирана медицинска помощ.
Ярък пример за това са случаите с жени-последователки на дошлото от Русия движение „Анастасия“ на Владимир Мегре. Членството им в това движение (известно и като „Звънтящите кедри на Русия“) води до тяхната смърт или до тази на членове на семействата им.
Преди няколко години е регистриран смъртен случай на последователка на „Анастасия“ в Благоевград. Потърпевшата е възрастна жена, пенсионирана медицинска сестра. Тя гладувала няколко седмици с цел да стане мъченицата на Анастасия. Решила да „пречисти тялото си, за да зареди душата си“, но вместо това е починала от глад.
Наскоро, преди около две седмици (2 май 2016 г.) членството на млада 37-годишна жена в „Анастасия“ доведе до  нов смъртен случай. Жената-художничка, последователка на „Анастасия“, решава да роди първата си рожба в дома си в карловското село Иван Вазово. На раждането не е присъствала акушерка. Бебето й е починало малко след раждането. Чак след това жената постъпила в пловдивска болница заради усложнения. Към момента прокуратурата е образувала проверка по случая с починалото дете.
В последно време в България зачестиха и случаите на самоубийства на млади жени и момичета-членове на НРД.
През януари 2016 г. е регистриран смъртен случай чрез самоубийство (хвърляне от балкон) на 14-годишна ученичка от Кюстендил. Всички разследвания водят до членство в НРД, макар да не е уточнено какво точно.
Случай на самоубийство в резултат на членство в НРД е регистриран и в началото на май 2016 г. 17-годишно момиче от Перник се самоубива чрез използване на огнестрелно оръжие. Близките й свидетелстват, че през последните няколко месеца девойката рязко е променила поведението си и е спряла да общува с тях и с всичките си предишни познати. Разделила се с приятеля си, а на родителите си лаконично обяснила, че момчето повече не я интересува. Прекарвала часове пред компютъра, затворена сама в стаята си. Започнала да се облича само в черни дрехи. Предполага се, че момичето се е свързало и поддържало връзка с членове на НРД през интернет. Кои са те, как са се добрали до нея и имат ли връзка със смъртта й, тепърва предстои да се разбере от разследващите.
Не на последно място трябва да се спомене, че жените в България стават не толкова физически, колкото психически жертви на НРД без да го осъзнават. Типичен женски култ – основан от жена и привличащ за последователи само жени, който набира популярност в България през последните няколко години, е „Madoree – Център за обучение на жените“. Лидер на този последния е Марджъри Лобман – холандка от южноафрикански произход. Madoree има школи в София и Бургас, но работи и в доста други градове, като стартира от гр. Русе и Северна България. Освен школата, която провежда за период от 11 месеца, Ломбан изнася и публични лекции, които са платени и обикновено организирани със съдействието на някоя женска или благотворителна организация (напр. дамите от различни клонове на клуб „Сороптимист интернешънъл“, които, представяйки лекцията, не винаги са запознати с пълното учение, което се преподава в школата). Насочена е главно към успели жени – бизнес дами, жени на ръководни постове в държавната администрация, както на местно, така и на централно ниво. Според рекламата на лекциите й в Madoree дамите се обучават да бъдат здрави опори в обществото, да играят важна роля в добруването и хуманността и да се превръщат в модерни жени. Привлича последователки не само чрез възвеличаване на женското начало, но и на национална основа, така че жената българка да се приема като едно изключително съчетание.
Марджъри Лобман винаги е облечена в бяло. За нея „българската земя е много специална“ и затова идвала често тук. Тя се приема за представител на Седемте сестри от Плеяди и твърди, че те са избрали България за своето най-любимо място на земята, “защото тази древна земя на България е призвана да заеме водеща позиция в новото мислене на нашата планета. Водещата позиция, която жените ще поемат, е подсилена от вибрацията на Божествената Женственост.“
Тя призовава хората да ходят по-често сред природата, за да повишават вибрациите си. Според нея тогава, особено при дамите, отговорите ще идват сами. Защото жените имат инстинкти, а на мъжете им се налага да мислят.
    Ето какво се казва в представянето на нейната школа:
„Целта на Madoree – Център за Женско обучение в България е да обучава жените да се подкрепят по между си и да създават сестринство.
Школата обучава жените как да станат нови Лидери в новото време на Земята.
Този нов начин на Лидерство, тази нова идея, която стартира тук на Земята с вибрациите на Любов и Красота чрез пазителите на Земята, е това, което ние ще прилагаме в обучението на жените в България, за да заемат те своите позиции от името на всички нации на Земята.
Културата на България се знае като пазител на древното познание на женското начало. Мъжете и жените в древната традиция на България разбират величествената роля на женското тяло за целостта на живота на земята.“
Програмата на работа на школата е следната:
•Еднодневен ежемесечен семинар – първата събота след пълнолуние.
•Кръгът на Менторите се събира всеки месец по новолуние, говори се как протича животът през годината и какво се случва. Кръгът се води от жените, които са ментори на участниците през цялата година.
•Международна женска седмица, в която ще се срещат, за да израстват заедно жени от различни страни.
•По време на всяко пълнолуние се организира медитацията на Кръга по пълнолуние.
•Практикува се медитация, молитва и упражнения и се изучава философия.
Записването е за цялата година. Цената за участие е към 600 лева за срещи два дни в месеца, като за третата среща за медитацията по пълнолуние се очакват допълнителни дотации.
Стойността на разходите за международната женска седмица не е включена в тази цена.
Жени-проповедници
В България се наблюдава и голям процент жени сред т. нар. проповедници и разпространители на литература и идеи, свързани с НРД. Най-често срещани са представителки на „Свидетели на Йехова“, „Църква на Иисус Христос на светиите от последните дни (мормони)“, „Фалун-Гонг“, както и на едно сравнително ново за страната ни религиозно движение от южнокорейски произход „Световно мисионерско общество „Божията църква““. Много често жени разпространяват и брошури на т. нар. нови религиозни движения от екологичен тип, водят курсове по медитация, йога, танци. Особено място жените заемат в България в т. нар. окултна сфера.
Жени-гуру и основателки на НРД с български произход
До момента не са регистрирани жени-основателки на НРД или жени-гуру с български произход. Срещат се отделни т. нар. местни пророчици, които са заобиколени от малък кръг следовници или ученици, често пъти от далечни краища на страната, дори и от чужбина. Това са групи по-скоро от „катакомбен“ тип, при които се наблюдава един вид култ към личността.
Техният бекграунд обаче е често православно-християнски, а за съжаление клириците на Българската православна църква нямат еднозначно отношение към тях, често ги насърчават или дори експлоатират, участвайки в „култовото покриване“ на техните лъжеучения. Тук е мястото да споменем т. нар. „Църквата на Мария“. Това е религиозна група, която води началото си от ясновидката Мария от с. Каравелово, Карловско. Въпросната Мария претендира, че е започнала да получава видения още преди години (1991-1992 г.), чрез които „ Божието слово“ достигнало до нея. Първо й се бил появил Сириус, когото тя наричала духовен учител, а след това (на 2 декември 1991 г.) й се разкрил самият Христос. Заедно с тези видения Мария изтъква, че се е сдобила и с лечителска дарба. Мария е привлякла  много хора от селото, както и отец Васил от храм „Света Богородица“ в Карлово. Този последният не само, че „приема духовното послание при Мария“, но и проповядва за него от амвона на миряните. За тези си деяния отец Васил (Нечев, вече покойник) е отлъчен от Църквата. Едно от основните учения на гуруто Мария е, че библейските герои се прераждат в съвременни хора, а основният ритуал на движението е т. нар. покръстване с огън.  За себе си тя говори, че е преродената света Марина. „Църквата на Мария“ е замесена и в политиката. През 2015 г. нейният член Теодор Шойлеков се кандидатира за кмет на гр. Карлово. За него Мария казва, че е прероденият български писател Захари Стоянов.
Интерес заслужава и фейсбук-групата „Смелите не се страхуват да пробудят съзнанието си“, която за разлика от гореспоменатата „Църквата на Мария“ не е с православно-християнски бегкрадунд, а по-скоро с езотеричен такъв. Групата служи за споделяне на личен опит и познание от духовно естество, предавано от специални хора, каквато е основателката на групата Валя. Създадена през 2011 г. с първоначална цел реклама на семинарите на Валя (Владимира Лунгарова), към момента наброява вече 10 054 членове, основно младежи. Тази група е затворена и се приемат нови членове само след одобрение от самата Валя или от администраторите на групата.  
Заниманията на групата и темите, които се разискват там, са с мистична насоченост, но не се припокриват с определена религиозна система. Става въпрос за специално познание, предавано от ченълинги или контактьори, които са поставили в основата на ценностната си система духовно развитие чрез езотерична мистика и духовност.
Членуващите в групата споделят възгледа, че днешният човек живее в свят на промени, но тези промени зависят и от него самия. Този преход за някои е възприеман като ‘квантов скок’ или ‘вибрационно изкачване’. Независимо от наименованията съвременните хора са част от тази ера на преход и тя е част от тях. Затова само чрез отваряне на съзнанието си днешният човек по-лесно ще премине през всичките тези промени.
В основата на тази нова идеология е езотеричната мистика и теорията за така наречените „индиго“ и „кристални“ деца. Според създателите на тази теория днес на земята се раждат все повече деца с ново съзнание и необикновени дарби. Тези деца са интуитивни, будни, непокорни и родителите често се чувстват безпомощни да се справят с тях. „Представителите на шестата раса“ са тези, които трябва да подготвят и населят Земята след очаквания от езотеричните мистици квантов скок. На така наречените „нови деца“ е отворено трето око, което им позволява телепатичен контакт, свързване с други измерения.[Голяма част от новите езотерични концепции идват в България чрез група хора, които определят себе си като специални, защото са избрани да приемат и канализират послания от висшите светове. Това е така нареченият ченълинг. Ченълингът, който се развива днес в България като модно течение в езотериката, се обяснява като получаване и канализиране на енергия и послания. Съществуват десетки групи, различни по численост, които не са позиционирани само в един град или село. Много от тях контактуват с други групи от различни краища на света и признават посланията на хора, които не живеят в България. В повечето случаи комуникацията се извършва в затворени групи в социалните мрежи.]Владимира Лунгарова-Борисова (сама наричаща се Валя) като всеки човек с духовни търсения е „изобретила“ своя система за духовно израстване, основана на  езотеричната духовност на Новата епоха и на някои източни духовни практики, „преобразувани“ от нея съобразно българските дадености.
В последните 15 години, след като книжният пазар в България беше залят от езотерична литература, интересът към подобни занимания и групи силно нарасна.
Като езотерично направление и познанието, предавано от Владимира Лунгарова-Борисова, е „духовен път, който води към ясно определена цел – духовното израстване на човека“. Това е същата цел, която си поставя и всяка религия.
Напоследък подобни занимания с езотерична насоченост са се превърнали в модна тенденция в страната ни – естествено не само сред жените. Липсата на какъвто и да е контрол и специалисти, които да следят и анализират тези процеси, крие опасност от деструктивни прояви на този вид духовност и поява на патологични състояния на личността. Защото макар и да не принадлежат към типичните религиозни движения, в повечето случаи подобни езотерични теории също могат да създадат психологическа зависимост в голяма част от хората, определящи се като представители на шестата раса – хора, изпратени тук и сега със специалната мисия да подготвят Земята за настъпваща нова реалност. Освен това могат да възникнат и условия за манипулативно отношение от страна на „избраните“ към хора, поклонници на езотеричната духовност. Има няколко такива случаи с ученици, които се самовъзприемаха като „дошли със специална мисия за Земята“ и се самоубиха след подобни занимания с езотерична и окултна насоченост.
В заключение искаме да изразим своята благодарност към организаторите на конференцията, че са избрали тази тема. Така те ни дават възможност да съсредоточим вниманието си върху въздействието на сектите над жените и да подчертаем опасностите, които това въздействие крие както за самите жени, така и за техните деца и семейства.

* Доклад от името на ЦПНРД на годишната конференция на FECRIS в София, 21 май 2016 г.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *