В Благоевград приключи конференцията за религиозния фундаментализъм

С добър успех завърши в Благоевград междуправославната конференция на експертите по превенция от сектантска дейност. Днес по обяд бяха приети заключителните документи на конференцията, които бяха огласени на български, руски и гръцки език. На заключителното заседание беше обявено от председателя на междуправославната организация, Карпасийски епископ Христофор,, че тези текстове ще се преведат и на английски език поради широката разпространеност на този език днес. Все пак решенията на конференцията, окачествени като предложения към ръководствата на поместните православни църкви, няма да се публикуват в медиите, защото те представляват вътрешна информация на организацията.

Всяка година на тези конференции се събират представители на поместните православни църкви и разглеждат дадена тема, която в момента е от голяма важност за православните християни и за техните църкви. Тази година вниманието привлече въпросът за фундаментализма в разбиранията и действията на представителите на религиите. Специално внимание беше обърнато на ислямския фундаментализъм, но не бяха спестени и критичните преценки за фундаменталистки тежнения в Православната църква, проявявани от отделни клирици и миряни. За обсъжданията на всяка една от подтемите в програмата основна роля изиграха съответните доклади, като напр. на проф. Александър Савин за ислямския фундаментализъм, на Загребски и Люблянски митрополит д-р Порфирий за православния фундаментализъм и пр. Голям интерес предизвика и докладът на директора на Кипърски център за проучания Христо Якову за фундаменталистките настроения и действия на движението на хомосексуалистите в световен мащаб.

Както вече съобщихме, откриването на конференцията, която за трети път се провежда в България (и трите пъти в Неврокопска епархия), стана при голяма тържественост на 22 септември, деня на независимостта, в знаковата зала „22 септември“ на Общинския съвет на Благоевград. Там присъстваха Н. Св. Българският патриарх Неофит, областният управител, кметът, народните представители от областта, ректорът на ЮЗУ и много други официални лица, десетки свещеници от града и епархията, много граждани. Неочаквано големият интерес стана причина някои от присъстващите да останат без слушалки за превод на трите официални езика на конференцията – български, руски и гръцки.

Тази вечер участниците в конференцията отидоха на поклонение в Рилската света обител, където участваха във вечерното богослужение, разгледаха манастирския музей и вечеряха в манастирската трапезария. Утре сутринта всички ще участват със служение или с лична молитва в неделната света литургия в благоевградската катедрала „Въведение Богородично“. Сред служещите ще бъдат Неврокопски митрополит Серафим, Сафийтски еп. Димитрий (Сирия, Антиохийска патриаршия), Врански еп. Пахомий (Сръбска православна църква), Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, Карпасийски еп. Христофор (Кипърска православна църква) и др.

  

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *