Орторексията – манията към здравословен живот разболява

Когато отношението към здравето и към така нар. здравословен начин на живот се превърне в култ, личността започва да робува на предписания, които стават фикс идея. Много често този тип фиксации биват използавни от така нар. еко- движения,  в основаните от тях еко-селища,  които освен здравословен начин на живот пропагандират доктрини, имащи чисто религиозен или по-скоро псевдо-религиозен характер – микс от ню-ейдж, „медитативни“ и „молитвени“ практики. За съжаление подобен род подмяна се наблюдава все по-често в голяма част от тези общности.

”На перваза на прозореца ми има пшеничен зародиш. Разполагам с хранителни добавки колкото добре заредена малка аптека. На партита хапвам по малко плодове и извръщам поглед, когато някой реже месо. Водя здравословен начин на живот. И ми поставиха диагноза орторексия”. Така започва разказът на Анна. Тя се е сблъскала с модната напоследък мания по здравословния начин на живот, която се изражда в заболяване. Анна разказва, че всичко е започнало със статиите в списанията – „Лукът е продуктът на месеца”, „Овесените ядки – път към вечната младост”.

Призивите били съпроводени със снимки на усмихнати красавици и убеждения, че здравословната храна върви ръка за ръка с младостта и привлекателността. „Опитвах се да науча колкото се може повече за полезните храни. Времената, в които хапвах на закуска варено яйце, сандвич с кашкавал и чаша кафе, останаха в дълбокото минало и ми се струваха престъпна заблуда. Замених ги с овесени ядки и сурови плодове и зеленчуци, а майка ми се радваше, че гастритът ми вече не се обажда. Но заедно с чипса и газираните напитки, от живота ми си отидоха месото, тортичките, които толкова обичах преди, и дори шоколадът”. Обаче с времето ситуацията започва да излиза извън контрол – режимът става все по-суров, докато Анна става веган – консумира само сурови плодове, зеленчуци, кълнове и ядки. А приятелите й, които ядат месо и млечни продукти и понякога си позволяват алкохол, й се струват лекомислени и даже глупави, понеже са занемарили здравето си.

„Питаха ме защо съм на диета, при положение, че съм слаба. А аз не се стремях да отслабвам. Просто установих, че не мога да ям някои продукти. Всъщност, повечето. Обаче се чувствах победител – не е по силите на всеки да яде супа без сол и да пие чай без захар. Колкото повече се ограничавах в храната, толкова повече се гордеех със себе си. Веднъж си позволих малко торта и след това се разкъсах от чувство за вина и тренирах двойно повече във фитнеса”. Когато забременяла, приятелка на Анна я убедила да се обърне към диетолог. И най-неочаквано за нея се оказала с диагноза.

Границата между полезно и вредно

В последните години все повече хора се концентрират върху здравословния начин на живот. Привържениците на новото течение се стараят да се хранят само и единствено с „правилни”, екологично чисти продукти, нискокалорични, без добавки и консерванти. Изхвърлят от менюто си все повече неща, които им се струват вредни. Актуалното увлечение поражда нова напаст – орторексия. Названието идва от гръцката дума “ortho” (правилен) и означава стремеж към здравословно хранене, прерастващ в истинска зависимост. За първи път го използва американският лекар Стивън Бретман през 1997, който поставя новото хранително разстройство наред с анорексията и булимията. Но не всички специалисти споделят неговото мнение. Някои го свързват по-скоро с епидемията от затлъстяване в развитите страни. Уловката е, че ако се изгуби чувството за мярка, стремежът към здраве може да се изроди в мания, която ни трови и понижава качеството на живота.

От орторексия са застрашени хората, които се стараят винаги и на всяка цена да се хранят правилно, като довеждат тази идея до пълен абсурд. С течение на времето те затъват все по-дълбоко и увеличават списъка на забранените продукти до безкрайност. Най-често жертви на новата мания стават младите жени, които се стремят към стройна фигура и успелите хора, които се отнасят твърде критично към себе си. Със склонност към орторексия са най-вече жените между 30 и 50 години, които не харесват работата си и имат проблеми в личния живот. При мъжете прекомерният стремеж към здравословен живот съпътства кризата на средната възраст. Според психолозите най-застрашени са личностите, които имат склонност към повишен себеанализ, а също и тези, които си измислят несъществуващи болести, неуверените и комплексирани личности.

Орторексията рядко води до сериозни здравословни проблеми, но за сметка на това разрушава социалния живот: тези хора не са в състояние да се хранят в повечето ресторанти, а храната е основният им обект на разсъждения и тема на разговор – постоянно съставят примерни менюта, проверяват последните изследвания в интернет, четат еко форуми. В по-крайните случаи орторексиците измерват човешките си качества като чистота и искреност чрез храната. Те делят продуктите на две категории – „добри, полезни” и „лоши, вредни”, а самооценката им е основана на категорията храна, която консумират.

Извънредно повишеното внимание към екологично чистите продукти може да доведе до отказ от хранене, ако тези продукти са недостъпни. В крайна сметка това може да причини анорексия или пълно изтощение на организма. От недостига на хранителни вещества страдат всички органи, имунитетът се понижава, при жените се повяват проблеми в менструалния цикъл, емоциите рязко се менят. Орторексиците често отказват да приемат лекарства, тъй като ги смятат за вредни. Така през декември 2003 жена на име Кейт Фин умира именно от това заболяване. Лекарите й поставят диагноза анорексия, което води до неправилно лечение и причинява фаталните последствия. Наскоро шведски специалисти дадоха на орторексията статут на психично разстройство. И доказаха, че маниакалното придържане към здравословно хранене и спорт може да има много сериозни последствия за организма.

Симптоми на орторексията

– човек мисли за правилно хранене повече от три часа дневно
– планира внимателно менюто си за следващия ден
– яде само това, което е полезно, като се отказва от вкусни и любими продукти
– често се подлага на сурови диети, в които има дни без храна и течности
– тренира усилено, отвъд границите на физическите си възможности
При наличие на изброените симптоми е необходимо да се обърнете за помощ не само към диетолог, но и към психолог.

 

Източник: http://www.mila.bg

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *