Шаманите във френска Швейцария, според класификатор, наброяват 40

altReligioscope, 8 март 2017
Religioscope, 8 март 2017Jean-Francois Mayer (Жан-Франсоа Майер)

В своя статия през 2015 г. относно „новите жрици на френска Швейцария“ журналистът Силван Бесон отбелязва, че „модата на шаманизма и на енергиите никога не е била толкова добре възприемана“. „В днешно време при посещение на изложение за природолечение или на такова, предлагащо различни методи за релакс, срещата с един или друг шаман е неизбежна“, добавя пък Франсоа Тарден в последния брой на списание Recto-Verseau (N° 283, март 2017 г.). Там към неговата статия е включено и „Ръководство на шаманите във френска Швейцария“, според което те наброявали около 40.

Заедно с това се провеждат и срещи, свързани с шаманизма. В края на месец април 2017 г. във Франция, в област Шарант, ще се състои 10-ият фестивал на шаманизма. В представянето на събитието се съобщава, че „ще пристигнат повече от 130 шамана, лечители, преподаватели по шаманизъм и хора на изкуствата от 5 континента, които ще вземат участие в около 280 церемонии и обучения, както и в повече от 150 индивидуални грижи“, каквото и да означава това. Междувременно пък през ноември 2017 г. в швейцарския кантон Валис ще се състои и 5-и конгрес под наслов “Шаманизмът и духовете на природата“. Тарден отбелязва, че модата на шаманизма се вписвала в кадъра на интереса към екологията и на Ню Ейдж-а, призовавайки едновременно с това обаче да не бъде ограничаван само до аспектите на личностното развитие и благосъстояние.
Списъкът на 40-те шамана във френскоезична Швейцария разкрива различни източници: „core shamanism”, включващ техники от различни традиции, „интуитивна шаманска практика“, „оригинални учения на Колелото на медицината“ с „адаптирани към нашата култура ритуали и празнувания“, „келтски шаманизъм“, „древни свещени ритуали, идващи от Сибир и от исконното население на Дакота“, „квантови грижи под главното ръководство на вътрешния шаман“, „личен холистичен шаманизъм“, терапия с барабани и боул гонг, толтекски шаманизъм, „див шаманизъм […], произлязъл от традициите“, северноевропейски шаманизъм, „шаманизъм, произлязъл от шиваизма“…
Към шаманите, които изтъкват своята принадлежност към определена традиция, се присъединяват и други от еклектичен тип или такива, които претендират, че имат умения за шамански техники. Шаманизмът, такъв какъвто е практикуван от „професионалистите“ във френскоезична Швейцария, се проявява под много и разнообразни форми, използвани често в съчетание с други практики.

Сред шаманите, които са включени в списъка, се виждат също така и няколко фигури, които от доста време се движат в сферата на т. нар. „благотворни процедури“ и на „духовното търсене“. Те вече са станали известни чрез други предложения, а сега следват еволюцията на темите, които са на мода и кумулативното измерение на съвременните „терапевтични“ и „духовни“ практики.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *