Излезе на български „Сектознание“ на проф. Александър Дворкин

„Стремежът да се сдобиеш с бог, който да е близък, разбираем, видим и осезаем, който да снеме от тебе непосилното бреме на свободата и постоянния избор, е безусловно едно от главните изкушения на падналото човечество Ал. Дворкин

Книгата „Сектознание. Тоталитарните секти – опит за систематично изследване“ е впечатляващ с мащаба си труд на руския професор Александър Дворкин, посветен на новите религиозни движения и методите за въздействие, с които си служат деструктивните култове. Книгата претърпява няколко издания в Русия, а сега за първи път излиза на български език – с предговор от автора специално към българския читател.

Изданието съдържа критични анализи за десетки съвременни религиозни организации, сред които „Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни“ (мормони), “Свидетели на Йехова“, сциентолози, муунисти, култовете на Шри Чинмой, Сай Баба и много други.

 

 

За ценността на книгата Екатеринбургският и Верхотурски епископ Викентий отбелязва: „Православната позиция на автора, основана върху светоотеческия начин на възприемане на непрестанно променящите се изкушения на този век, е ориентир за всеки читател, който може да види тоталитарните секти с очите на православната традиция, имайки възможността да сравни и съпостави не само социалната и психологическата вреда от култовете, но и духовната им нищета и окаяност“.

Проф. Дворкин е изследовател на съвременното сектантство, църковен историк-медиевист, православен богослов, обществен деятел и писател. Автор е на десет книги и стотици публикации, преведени на 15 езика. Някои изследователи свързват името му с утвърждаването и разпространяването на определението „тоталитарна секта“. Александър Дворкин има докторска степен по история на Средните векове от Фордхемския университет в Ню Йорк, където е работил под ръководството на проф. протопрезв. Йоан Майендорф. Професор е в Православния Свето-Тихонов университет. Понастоящем е преподавател в Мисионерския факултет, а също и професор по история на Църквата и по канонично право в Богословския факултет. Председател е на експертния съвет по религиозни проблеми към руското министерство на правосъдието. Основател и президент е на Центъра за религиоведчески изследвания „Свети Ириней Лионски“ в Москва.

Преводач на обемистия труд от 600 стр. е Андрей Романов; книгата има ISBN 9789542972549. Продава се в книжарницата на издателство „Омофор“ на ул. „Асен Златаров“ № 22, както и по интернет.

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *