Наместник на поп Богомил върти езотеричен бизнес

Ще се стигне ли до ексцесии при провеждането на нежелания от местните Богомилски събор във Велики Преслав?

aaПетър МАРЧЕВ

Той е известен като бургаският Хермес. Сред бургазлии е познат и като някогашен шеф на Младежката организация на БЗНС. Овреме проумял старата истина, че от земеделие малцина са прокопсали, той прави изненадващ финт. Открива свободна пазарна ниша в лицето на т.нар. „Езотеричен туризъм“ и започва да действа – балъци колкото щеш! 

Казва се Асен Асенов, но самият той във ФБ-профила си е добавил и прозвището Хермес. Едно леко обожествяване може да е само от полза за бизнеса, нали така?

Още щрихи към портрета на бог Хермес:

„Създател на новобогомилския импулс в България, съборите, европейските богомилски маршрути „Пътят на Богомилите“. Председател на общ. съвет на фондация „Виделей“…“ Това ни разказва ФБ.

А сайтът на Фондацията ни запознава с дъъългата програма на предстоящия 4. Събор за древното познание и богомилите, който трябва да се открие тази вечер, на 28. aприл във Велики Преслав.

Още в самото начало читателят се убеждава, че основни организатори на този импозантен духовен форум са Фондация „Виделей” и Асоциация на българите по света. Една частна фондация от Бургас може да си позволи да организира всичко /дори Световен фестивал на груповия секс/, но АБС е достатъчно сериозна и авторитетна организация, за да се забърква с подобни псевдо-духовни изпълнения, си мисли човек. Затова е изобретен телефонът – за да може да се направи една най-елементарна журналистическа проверка. Звъним първо на председателя на асоциацията – Кирил Йорданов /да, същият/. Без ответ. Най-после някой вдига телефона – и разговаряме с първия секретар на АБС Зорка Георгиева /в присъствието и на главния секретар Максим Страхилов/… „Да, познаваме Асен Асенов, но не сме съорганизатори на неговото събитие, Богомилския събор! – категорично се разграничава от Хермес г-жа Георгиева. – Нашата Асоциация е организатор на предстоящото честване в Плиска на 1110-годишнината от успението на свети цар Борис I Михаил Покръстител, което ще се състои на 1. и 2. май в град Плиска. Тези тържества се организират от Община Каспичан, кметството в град Плиска, Дворът на кирилицата и нашата Асоциация на българите по света със седалище във Варна.“

Така, дотук се убеждаваме, че Хермес очевидно е Бог на лъжата, или ако искаме да звучим политкоректно –

Божество на неистината.

Това са подробности. Остава да разберем важното – дали ще се проведе, все пак, Богомилското сборище.

Защо се съмняваме ли?

Защото срещу това недостойно за славната история на Велики Преслав събитие има съпротива. Пръв се опълчи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който във втория ден на Великден призова великопреславския кмет д-р Александър Горчев да попречи със законни средства на провеждането на този нездрав окултистки събор. Последва декларация от 13 общински съветници, които също призоваха кмета „да вземе решителни и категорични мерки това мероприятие да не се провежда на територията на общината“. „Г-н кмете, не съдействайте за възстановяването на това еретическо учение, което е анатемосано от Православната църква! Не бива да опетняваме светлото историческо име на нашия град Велики Преслав“ – с този призив завършват декларацията си преславските старейшини.

И накрая, да видим каква е реакцията на изпълнителната власт. Тоест, на кмета Александър Горчев, който е и доктор по история и е абсолютно наясно с „приносите“ на богомилството. Търся го упорито цял предиобед – и на стационарния, и на мобилния телефон. Не вдига. При последния ми опит успявам да се свържа. Кметът отговаря едносрично на въпросите ми, личи си, че е под напрежение. Когато разбира, че не се обаждам от името на „богомилите“, се отпуска и успяваме да проведем нормален разговор.

Община Велики Преслав не е отговорила на писмата на Асенов-Хермес, в които той се опитва да привлече Общината като съорганизатор или поне като помощник. Нещо повече – изпратила е предупредително писмо до фондация „Виделей“, че предвидените в програмата на събора ритуали като палене на „лагерни огньове“ и „молитви на свещи“ в Златната църква са строго забранени. Тъй като се извършват на територията на Историко-археологическия резерват „Велики Преслав“ и застрашават обектите.

Освен това – кметът Ал. Горчев е известил полицията. Изпратил е предупредително писмо и до Настоятелството на местното читалище „Развитие 1874“ да не се позволи в читалищния салон да се проведат беседи, които са част от Богомилския събор.

В резултат на неочаквания отпор от страна на местната власт във Велики Преслав, Асен Асенов изпраща едно, по същината си,

заплашително писмо до д-р Горчев.

„Ние не знаем защо Вие не ни отговаряте и ако не ни съдействате – каква е причината да лишите гр. Преслав от стотици, а може би и хиляди гости в бъдеще идващи за нашето събитие… Надяваме се разбирате, че до няколко дни ще се наложи да отговорите на цяла България на този въпрос, защото ще сме принудени да Ви го зададем от национална медия и няколко  регионални, включително четени вестници и много посещавани сайтове. Както и да помолим стотиците наши приятели – учени, професори, обикновени граждани, неправителствени организации и др. да ви изпратят е-мейли с молба за отговор.“

Тук е мястото да видим кои са тези „професори“, които срещу някакъв хонорар са се съгласили да се включат в програмата на т. нар. Богомилски събор. И с чиито имена след това г-н Хермес заплашва и на практика злоупотребява.

Нека изброяването започне сега:

Акад. Христо Маджаров и акад. Галя Маджарова  – известни са с публикации за дъновизма, Епохата на Водолея и т.н. Академици са към Чувашкия университет /ако това е възможно/.

Проф. Диана Гергова е траколожка и специалистка по „безсмъртието“ при траките.

Проф. д-р Веселин Панайотов е преподавател в Шуменския университет; доктор по руски фолклор и стара руска литература.

Проф. Добрин Добрев е литератор, също е свързан с Шуменския университет.

Доц. Веселина Вачкова е завършила история и френски; в интернет-пространството е популярна с видео-лекцията си „Къде живее богомилството“.

В списъка на „Виделей“ са и още много други:

„феномени“, астролози, тангристи, „писатели“, енергийни дърводелци /каквото и да означава това/, езотерици /включително и цял Езотеричен орден!/, живи богомили от Хърватия и Сибир…

До по-сериозните имена, за които присъствието в откровеното пространство на чалга-духовността, достатъчно широко представена в българските исторически и археоложки среди не е толкова престижно, Варненският митрополит Йоан е написал специални писма или е разговарял по телефона. С цел да решат кои са и за какво се борят – дали за сериозната наука, или за създаването на фалшив ореол на реанимираната от Асенов-Хермес стара ерес – богомилството.

И още нещо – в очертаващото се противопоставяне се намесиха и политически организации. Или по-скоро – Организацията. С каквото име е популярна в близката ни история ВМРО. Областното ръководство на ВМРО-Шумен прие декларация срещу Богомилския събор.

„Скверните нозе на тези, отрекли се от православния Бог люде отново ще стъпват по земята, по която са ходили цар Симеон Велики, благочестивият му син цар Петър, учениците на свв. Константин-Кирил Философ и Методий… – пишат войводите. – Ние, членовете на ВМРО-Шумен, следовници на делата на знаменитите ни предци, считаме, че

богомилската ерес, както през Х век, така и сега разделя българския народ,

руши съпротивителните му сили в смутни времена и помага на външни сили да ерозират народностното му съзнание…“

Накрая младите патриоти предупреждават: „Поради това ние сме готови да предприемем необходимите действия, за да предпазим нашата Родина и българския народ от вашата деструктивна дейност, г-да ЕРЕТИЦИ !“

Ехаа, искам да съм там, утре сутрин пред читалището във Велики Преслав!

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *