Как да разпознаем социопата и как да се предпазим от неговото влияние

На пръв поглед – нормален човек, по нищо не се отличава от останалите. Нещо повече – често е умен, открит и харизматичен, направо душата на компанията! Няма го и всички са отегчени: къде ни е остроумният веселяк, жизнелюбивият симпатяга, който намира подход към всеки и няма да откаже внимание никому? Трудно е да се повярва, че зад изтъканата от изключително положителни черти маска може да се крие потенциален пациент на психиатрията. В тази статия ще ви разкажем по какви признаци да ги разпознавате, как да не се хващате на въдицата му и как да се държите с такива хора.
Какъв всъщност е социопатът, коя е причината за патологията?
Социопатът е човек, напълно лишен от чувство за отговорност, съвест, срам. Това е казано накратко. Ако се разровите по-надълбоко в научните дебри, можете да научите нещо интересно за вашето собствено, тоест за човешкото развитие. И така, има две версии за появата на социопатията. Първата: причината е във възпитанието, социалната среда, детските психологически травми. Втората: причината е в генетически дефект.
Учените говорят за две форми на съществуване на човека от самото рождение: от една страна, това е биологическо, най-умното същество на земята; от друга страна, той е социално същество, тоест не живее в пустинята в горда самота, а в общество с присъщите му материална и духовна култура. Затова на човешкия геном е присъщо, извинете за тавтологията, човечност, която се инжектира в него в продължение на хилядолетия.

Блокиран код: Изключителният симпатяга, който се показва първоначално, рано или късно ще прояви асоциално поведение. Правата на съгражданите, обществените норми, правилата изобщо за него са без съдържание. Такъв субект може да престъпи всяка граница, защото за него те просто не съществуват.
В съвременния индивид тялото и нервната система се формират адаптирани към социализация. Това означава, че отхвърлянето на необходимостта да се обучаваш на нещо, да живееш, да се подчиняваш на определени нравствени норми не трябва да се случва. Социопатите са хора с генетични нарушения, които са се случили при зачатието. Същата тази човечност, за която споменахме по-горе и която векове наред се е закрепвала в човешкия геном, при социопата не се формира поради генетични нарушения. Затова представилият се в началото изключителен симпатяга ще прояви рано или късно асоциално поведение.

Как да разпознаем асоциалния индивид: признаци на социопата


Правата на съгражданите, обществените норми и правилата за него са без значение. Такъв човек е способен да премине отвъд всяка граница, тъй като за него тя просто не съществува. И никога няма да почувства вина, каквото и да извърши. А би могъл да извърши много, в това число и убийство.
•    Нарцисизъм, самовлюбеност, повишено самомнение: не приема критики по свой адрес, непрекъснато жадува за похвали – това е един от признаците на социопата; признание, възхищение от страна на другите са му необходими като въздуха за дишане. Точно и поради тази причина такива хора често се превръщат в „гвоздея на програмата“. Смятат себе си за най-умните, най-красивите, най-талантливите – понякога при абсолютна липса на основание. Уверени са, че са достойни само за най-доброто, че имат право на всичко – да притежават всичко, което пожелаят, дори и хората.
•    Неуважение към законите и моралните норми – оттук и честите правонарушения, дори и арести.
•    Липса на истински приятели и същевременно куп зависими линости, поклонници – това за обаятелния манипулатор е много, но истински приятели той няма.
•    Равнодушие, липса на съчувствие – доколкото такива чувства като любов, симпатия, състрадание, съчувствие, жалост и т. н. са непознати за социопата, на него му е трудно да създаде близки отношения с някого. Също така не го вълнуват и страданията на околните.
•    Страст към манипулацията и сплашването – характерен признак на социопата е стремежът да бъде лидер, да властва над слабите, да притиска хората, да разрушава бракове, да провокира конфликтни ситуации, като дърпа отделни нишки, за да манипулира околните.
•    Агресия, раздразнителност и неспособност да контролира емоциите си – избухва като барут по всякакъв повод, което е обичайно поведение за асоциалния тип. Способен е да измъчва беззащитни животни, по-слаби от него хора или да рита със гняв стената.
•    Липса на стеснение и смущение – вследствие на това постоянно лъжат, извършват предателства, стремят се да унижават другите, стремят се към подтисничество и всячески издевателстват над другите.
•    Честа промяна в поведението: днес – най-очарователните, готови планини да повдигнат, утре – студени и безразлични.
•    Лицемерие и лъжовност – преструва се на бедна овчица, за да подведе и излъже за собствена изгода; белезите на социопата са на лицето му.
•    Страст към неоправдан риск и игнориране на безопасността – както на околните, така и за своята собствена.
•    Бързо се пренасища, жадува за нови впечатления, което се скрива под маската на разностранната личност.
•    Проблеми с подчиняването на режима на работа и задължения.
•    Насилие (физическо, психологическо, сексуално, финансово), жестокост по отношение на животните.
•    Спокойствие в сложни ситуации – там, където всеки адекватен човек би потънал в пот или би изпаднал в ступор, социопатът остава неестествено спокоен.
•    Пълна липса на съжаление за извършеното и причинените на другите вреди.
•    Неумение, нежелание да се учи от грешките си, което говори за незрялост, скрита под маската на обаянието и харизматичността.
•    Неадекватни постъпки, без мисъл за последиците.
Признаците на социопата, ако личността е неадекватна, рано или късно ще се проявят. Важното е да не се отнасяме към тях скептично и да не мислим, че асоциалните постъпки са случайност и всичко ще отмине. Бъдете внимателни, ако в някой от вашите познати видите изброените по-горе признаци. Най-добре да се предпазите, като ограничите общуването с такъв човек.

 

Как да се държите със социопати, за да се предпазите от тяхното влияние?


Един от характерните признаци на социопата е харизмата, обаянието, изключителният ум, затова е трудно да се избавим от неговия чар и влияние. Но колкото и да е трудно, необходимо е да го направим. Не е възможно да променим социопата. Действията ни трябва да са следните:
•    Най-добре е да се държим настрана от такива хора. Ако твърде късно сте разбрали с кого си имате работа и той е вече до вас, постарайте се да стоите по-далече от него в буквален смисъл – отдръпнете се на максималното възможно разстояние. При първи удобен случай просто се махнете оттам. А докато това не е възможно…
•    …превърнете се в квинтесенцията на отегчението. Социопатът ненавижда отегчението, затова е възможно и сам да се махне.
•    Запазете спокойствие, бъдете неемоционални, най-добре е, ако може, да мълчите. Или пък говорете непрестанно за всичко подред, постоянно сменяйки темата, като не му позволявате да вземе думата. Все пак внимавайте да не го раздразните със своето поведение.
•    Не се опитвайте да го увещавате или да предизвикате съвестта му (нея я няма – това е един от основните признаци на социопата), да го разчувствате или да му показвате неговата грешка.
•    Не си заслужава да се борите сам с такава личност. Осигурете си поддръжката на силен във всички смисли човек – от такива антисоциалните хора се плашат.
•    Ако откриете у някого от познатите си признаците на социопата, започнете постепенно да ограничавате контактите си с този човек. Избягвайте местата, на които можете да се срещнете, постепенно избягвайте разговорите по телефона, социалните мрежи и т. н. Ако продължава да настоява за непрекъснати контакти, вземете мерки това да спре, ако се налага и чрез полиция. Единственото, от което реално се плашат такива индивиди, е заплахата от жестоко наказание.
•    Научете се да казвате „НЕ“. Този, от когото социопатът не може да спечели или да получи нещо, не е интересен за него.
Особен е случаят, когато избавянето от общуване с неприятния тип е невъзможно (например, ако е ваш началник или родител). В тези случаи е нужно да се ръководите от следното: да сте винаги нащрек, да контролирате емоциите си, да демонстрирате безразличие към думите му, да скривате плановете си, правете, каквото е важно за вас в негово отсъствие, отказвайте помощта му (за да изключите зависимостта), усмихвайте се. Това ще му даде да разбере, че вие напълно контролирате ситуацията, изключително уверени сте в себе си и той не може да ви манипулира.
Невъзможно е да премахнем асоциалните индивиди от света, но можем да се научим да ги разпознаваме и избягваме.
Това е в интерес на безопасността за всеки.

Източник: https://www.sethealth.ru

Този пост е публикуван в Съвети. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *