Секта привлича последователи чрез спор(т)но мероприятие за „световен мир“

Прословутата секта – така нареченото движение на Шри Чинмой – продължава пропагандата на псевдо-религиозните идеи на своя гуру чрез различни „културни” и „спортни“ мероприятия. Нейната неотслабваща дейност (включително и в сферата на ресторантьорството) у нас продължава безпрепятствено и след смъртта на гуруто през 2007 г.

Тези дни в навечерието на националния празник на България отново беше радушно посрещната от кметства и образователни институции инициативата, наречена „Световен пробег за мир“. Под маската на спортна щафета за мир неоиндуистката секта на индийския гуру Шри Чинмой (1931-2007 г.), почитан от последователите си като божество, осъществява „пийсрън“ – „пробег на мира“ със запалена факла през страната ни. Неизвестно по какъв начин сектата е успяла да ангажира в инициативата си кметове на по-големите ни градове, директори на училища, учители по физкултура, техни колеги и най-вече ученици. Българските медии, в това число и националните медии, съвсем открито пропагандират събитието. При това, за разлика от предишната проява през 2016 г., когато на широката публика се спестяваше информацията, че зад тази инициатива седи сектата на последователи на нео-индуисткия бизнес-гуру Шри Чинмой (1931-2007 г.), сега навсякъде се споменава и разказва неговата биография, при това приказно, като на основател на инициативата. Публикуват се и снимки, показващи събитието, където се виждат участници с плакати с неговия образ.
По време на гостуванията на сектантския тим в съответния град или училище чуждестранните активисти и техните преводачи, облечени в традиционния за сектата бял цвят, показват плакат с образа на Шри Чинмой, запознават присъстващите с личността и дейността му, раздават рекламни значки на своя сайт, карат възрастните и децата да седят мълчаливо със затворени очи и ръка на сърцето и ги питат: „Усетихте ли огъня във вас?“ и задължително да поддържат „огъня на мира“. Самопоканилите се „гости“ отправят миротворчески послания, пеят т. нар. свой „химн“ на английски език.
Възникват основателни въпроси:
-Къде тук има спорт сред децата?
-Има ли знание и съгласие на родителите на децата?
-Има ли официално разрешение за подобна религиозна акция в училищата от страна на Министерството на образованието чрез регионалните му инспекторати?
-Каква е целта на тези посещения в училищата?
Явно отново организаторите получават разрешение за инициативата на местно равнище във всяка една община, през която ще премине т. нар. пробег. Всички кметове-домакини изглеждат въодушевени, но този път има „напредък“ – включено е и Регионалното управление на образованието в София, което публикува на сайта си писмо-покана за участие в събитието към директорите на столичните училища. И това вече говори не само за недопустимата неинформираност на управляващите, но и за по-явна или по-скрита подкрепа в полза на подобни религиозни движения. Това говори за безпрепятствено навлизане в българското училище на религиозна пропаганда на едно нерегистрирано по надлежен път вероизповедание, което е поставено от редица държави в списъка с религиозни общности, които притежават характеристиките на тоталитарните секти.
В Центъра за проучване на нови религиозни движения постъпват сигнали от ученици и родители, които задават въпроси за организаторите на пробега, както и за това, дали те имат официално разрешение за подобна мащабна акция от страна на Министерството на образованието чрез регионалните му инспекторати.
Инициативата „Пробег за мир“ стартира през 2005 г., като в България се популяризира и провежда организирано от 2006 г., като след тази година тя се провежда на всеки две години. До момента е прекосена цяла България и са посетени от сектантските емисари почти всички градове. До 2012 г. инициативата е известна под името „Световен пробег на хармонията“, а от 2014 г. е сменена стратегията – името е променено на по-популисткото и обществено приемливо (особено в сферата на образованието) „Пробег на мира“ и вече се провежда в учебно време, като умишлено е насочено към учениците. След като през 2006 г. стартира в дните около 24 май (явно с недостатъчен успех сред учениците), следващите 3 прояви са все през месец юли. А от 2014 г. е силният нов старт – провежда се от 12 до 14 септември, прицелено в началото на учебната година! През 2016 г. инициативата отново е около 24 май. Но гвоздеят е тази година 2018 – стартът на световния пробег е обявен от България по време на националния празник на страната и с официална покана на страницата на РУО София!!! Според рекламата, направена от представителите на организаторите по БНТ, те са избрали България за начална точка тази година поради – забележете! – доброто приемане и опит, който имат тук.
Едва ли е случайно, но във всеки случай е много тъжно, че това се случва точно на дни като 15 септември, 24 май и 3 март и в следващите дни, когато нашите образователни институции помпозно заявяват ангажимента си към духовното и културно въздигане на подрастващите поколения!
Нужно е всички родители и особено отговорните лица за образованието на децата и учениците в България да се информират адекватно за тази и всяка подобна пропагандна сектантска инициатива. Защото това не е за пръв път, когато под формата на спортни или други събития се опитват да привличат към конкретен чужд култ нови последователи, особено сред децата и младежите.
Учението и практиките на общността на Шри Чинмой са неоиндуистки и окултни по своя характер, включват медитация върху портрета на гуруто Шри Чинмой (това се свидетелства от ученици, родители и учители и сега!), произнасяне на мантри и принасяне на дарове в чест на индуистки божества.
В основата на учението на Шри Чинмой стои теорията за единството на Бога и човека (теорията за „единната същност”), заредена с елементи на източен мистицизъм. Практикуват се ежедневни медитации, като обект на концентрация служи обикновено „трансцеденталният” портрет на гуруто Чинмой; самият той още приживе се отнася към своя портрет (сам за себе си) като отражение на „Висшето съзнание” и като „пълното му сливане“ с „Височайшия” („Сюприм” – Supreme). Най-силно открояващото се мото в учението на Шри Чинмой е посланието за „себенадминаване” (самотрансцендиране). Този термин отразява философията на Шри Чинмой, както и неговото безмерно тщеславие. Затова той често демонстрира разни спортни постижения и призовава адептите си към същото.
Култът на Шри Чинмой, който още приживе се беше обявил за съвършен гуру, напълно реализирал себе си в Бога и дори за поредно въплъщение на Божия Син след Христос, прави адептите на това движение изключително податливи на всякакви внушения и лесна мишена за реализиране на „благотворителни” проекти и дейности.
Сайтът www.infocultbg.org няколко пъти алармира
за опасностите, скрити зад тази организация, предава и историята на сектата.
Опасен ли е култът на Шри Чинмой? – размисли
Отново за култа на Шри Чинмой

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *