Нови форми на зависимости и психически манипулации сред младежите

В Благоевград продължава превенцията на нови форми на зависимости и психически манипулации сред младежите. На 6 март се проведоха беседи с ученици от VI „б“ и VI „в“ клас от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“  в областния град. Срещите с ученици проведе специалистът от Центъра за проучване на нови религиозни движения Благой Попгеоргиев.

Той обърна внимание на учениците върху термина зависимост, зависимостите от хора и организации, способите на вербовка чрез използване на съвременни методи и начините за предпазване. Особено внимание сътрудникът на центъра обърна на основния похват на тези общества – разрушаването на близкия социум чрез отделяне на човека от семейството, приятелите и близките му хора. В хода на урока учениците се запознаха и с някои световноизвестни секти и култове и последиците от тяхното влияние върху вербуваните хора – емоционално, психическо и духовно, а и не рядко физическо унищожение.
Превенцията на нови форми на зависимости и психически манипулации сред младежите се провежда по инициатива на Центъра за проучване на нови религиозни движения в сътрудничество с Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград, Православния информационен център на Неврокопската света митрополия и с разрешението на Регионалното управление на образованието. Срещите с ученици започнаха през месец ноември 2017 година в различни благоевградски училища, като в провеждането на беседите се включи и екипът на Православния център. Беседите се приемат с голям интерес и допринасят голяма полза за подрастващите. Организаторите са отворени за сътрудничество с училища от цялата Неврокопска епархия, за да бъдат предпазени децата от манипулации и зависимости.

Текст и снимки: Мирела Кючукова – Център за превенция Благоевград

{gallery}gallery/07-03-2018-besedi-blgr{/gallery}

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *