Наместник на поп Богомил събира окултисти и сектанти в Казанлък

ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Той е известен като бургаският Хермес. Сред бургазлии е познат и като някогашен шеф на Младежката организация на БЗНС. Овреме проумял старата истина, че от земеделие малцина са прокопсали, той прави изненадващ финт.

Открива свободна пазарна ниша в лицето на т.нар. „Езотеричен туризъм“ и започва да действа – балъци колкото щеш! Казва се Асен Асенов, но самият той във ФБ-профила си е добавил и прозвището Хермес. Едно леко обожествяване може да е само от полза за бизнеса, нали така?

Още щрихи към портрета на бог Хермес: „Създател на новобогомилския импулс в България, съборите, европейските богомилски маршрути „Пътят на Богомилите“. Председател на общ. съвет на фондация „Виделей“…“ Това ни разказва ФБ.

А сайтът на Фондацията ни запознава с програмата на предстоящия 5. Събор за древното познание и богомилите, който трябва да се открие тази вечер в Казанлък. В самото начало на анонса за събитието в този сайт организаторите са отбелязали и следното: „Събитието е с вход свободен и ще се провежда в два етапа благодарение на Община Казанлък“.

За да си изясним дали и доколко Общината в Града на розите се е ангажирала с това окултистко сборище, от редакцията написахме официално писмо до кмета Галина Стоянова, съгласно Програмата за достъп до обществена информация. Отговорът беше следният: „Община Казанлък по никакъв начин не е ангажирана със събитието на фондация „Виделей“!

Добре, значи някоя от двете страни очевидно лъже.

ОК, а искате ли да видим с какво са се занимавали някогашните богомили, боготворени от съвременните езотерични бизнесмени?

„На другия ден започнаха да прииждат мъже и жени, всеки с храна и завивки. Разведени, парясници, скитници, калугери и калугерки, избягали от манастири като мене, вдовици, крадци, разпопени дятци и попове, злоупотребители, гонени от царската власт, възрастни и младоци, всеки ден неколцина, та до четвъртъка се събраха тридесетина. През тия дни слушахме проповедите на Теодосий Калеко и на поп Лазар, който пристигна от Търновград във вторник с телохранител, наричаше се ангел и седеше отдясно на Калеко… А в събота с изгрева потеглихме през горите, кой с когото иска, аз с Арма, но щом напече, поп Лазар се съблече гол, сложи на срамотите си кратуна и заповяда всички да се съблечем и да се наредим един зад друг – мъж зад жена. Отидох в храстите, съблякох се, сложих кратуната, а тя, като хвърли всичките си дрехи, разплете косата си, уви я край бедрата и тръгна пред мене… Някои започнаха да крещят; да правят срамни движения, а Калеко вървеше начело и пееше тропар на дявола.“

Това е откъс от романа „Антихрист“, в който Емилиян Станев е възкресил „религиозното“ учение и практики на богомилската ерес.

В края на краищата, всеки казанлъчанин може да направи своя избор – дали ще се присъедини към окултисткото сборище, или ще предпочете като православен християнин да го бойкотира и заклейми. Както Църквата вече направи…

 

Автор: Гласът на България

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *