Брентън Тарант, новият Брейвик

Преди да отиде да извърши терористичния акт, Тарант е призовал потребителите на You Tube да се абонират за материалите на най-популярния световен блогър PewDiePie. Тарант нарича себе си екофашист. Става дума за една от маргиналните ултрадесни групи, привлечени от окултизма и преклонението пред природата. Брентън е привърженик на Брекзит, поклонник е на Кендис Оуенс (консервативна американска активистка, при това чернокожа), фен е на Доналд Тръмп, за когото казва, че е „символ на промяната“, но не подкрепя политиката му.

***

На 15 март въоръжени лица нахлуха в джамиите, разположени на Динс авеню и Линууд авеню, като откриха стрелба по събралите се за молитва мюсюлмани. В първата джамия загинаха 49 души, а във втората седем. Ранените са общо 48 души. Това е най-кървавият терористичен акт в историята на страната.
Досега за най-масово убийство се смяташе извършеното от Дейвид Грей в малкия град Арамона през 1990 г., където той застреля 13 души след кавга със съседа си.

След стрелбата в джамиите, полицията е открила и обезвредила и няколко бомби, поставени в коли в съседство с джамиите. Унищожени са и две подозрителни раници на жп гарата. Засега не е известно колко точно е бил броят на терористите. Задържани са трима мъже и една жена. Акцията е ръководена от 28-годишния австралиец и ултрадесен терорист Брентън Тарант, роден в град Графтън (щат Нов Южен Уелс), Австралия.
Брентън е син на работник. Работил е като треньор във фитнес център, търговец на криптовалути, заклет пътешественик, фанатичен любител на оръжие и компютърните игри. По някое време се преместил от Австралия в Нова Зеландия, но не се е смятал за емигрант. Той казвал: „Тук, аз съм такъв новодошъл, какъвто е един австриец, пристигнал в Бавария“.
В продължение на 17 минути Тарънт е предавал онлайн във Фейсбук терористичната атака с видеокамера GoPro. Визуално, това до болка напомня страшна компютърна игра. Малко преди това е публикувал манифест от 74 страници, в който обяснява мотивите си. Брентън е бил силно повлиян от събитията на 7 април 2017 г. в Стокхолм, когато камион с висока скорост се вряза в тълпата, при което загинаха петима души, а други 14 бяха ранени. Извършителят на терористичния акт беше емигрантът узбек Рахмат Анилов.
Тарант определи действията си като отмъщение за 11-годишната Еб Окерлунд, жертва на стокхолмския терористичен акт. Той пише, че много е размишлявал за миграцията като цяло, за заговора на глобалистите, за битката на цивилизациите, за заплахата за бялата раса, за целенасочената подмяна на европейците с араби и негри и т. н. Призовавал е да бъдат убити Ангела Меркел, Реджеп Тайип Ердоган и местните капиталисти, които приемат на работа имигранти.
Преди да отиде да извърши терористичния акт, Тарант е призовал потребителите на You Tube да се абонират за материалите на най-популярния световен блогър PewDiePie. Тарант нарича себе си екофашист. Става дума за една от маргиналните ултрадесни групи, привлени от окултизма и преклонението пред природата. Брентън е привърженик на Брекзит, поклонник е на Кендис Оуенс (консервативна американска активистка, при това чернокожа), фен е на Доналд Тръмп, за когото казва, че е „символ на промяната“, но не подкрепя политиката му.
На седемдесетте страници на „манифеста“ си той, както и неговият предшественик Брейвик, демонстрира широко, но повърхностно образование. В края на „манифеста“ той казва: „Всички ние ще се срещнем във Валхала (според скандинавската митология там е дворецът на загиналите, където царува бог Аси, бел. пр.). Обявява, че целта му е да „отмъстя за гибелта на европейците, загинали във войните през всички изминали години, за европейците, загинали в терористични актове през последните няколко години и лично за Еб Окерлунд. Целта ми е да се започне дискусия, да създам момент на напрежение, хаос и паника“. Отделно той обяснява защо е избрал именно огнестрелно оръжие, като казва: „Искам да налея масло в огъня на спора между привържениците и противниците на правото на притежаване на оръжие в Америка“.
Брентън сравнява себе си с Нелсън Мандела, според него „осъден за същото престъпление“, като казва, че и той, като Мандела, ще бъде освободен от затвора след 27 години. Брентън пише също, че „в такива ситуации, обикновено събитията се развиват бързо и безконтролно“, но той има намерение да остане жив и да застане пред съда. Готов е да влезе в затвора и да прекара там дълги години.
На автомата на Тарант са нарисувани популярните за нацистите слънчеви символи и е изписано на английски: „Бежанци, добре дошли в ада“! и „Карл Мартел“. На пълнителя на автомата с бяла боя е написано името на бившия канадски студент Александър Бисонет, разстрелял през 2017 г. молещи си в джамия в Квебек и осъден в началото на 2019 г. на доживотен затвор. Написано е и името на италианеца Луки Траини, нападнал през февруари 2017 г. имигранти африканци в джамията в град Мачерата.
Вероятно Брентън е свързвал исляма най-вече с Османската империя, защото сред кумирите му е и руският адмирал Дмитрий Синявин, прославил се като победител на турците в сражението за Дарданелите през 1807 година. Терористът е написал също така на руски език „Битката при Кагул, 1770 г.“ , а на български „Битката при Булаир, 1913 г.“. На сръбски пък Тарант е написал: „Милош Обилич (герой от сръбския народен епос, участник в битката на Косово поле през 1389 г.). На латиница Брентън изписва името на Феликс Казимир Потоцки, военачалник в Реч Посполита и участник във Виенската битка през 1683 година. В хода на сраженията, обединените войски на Реч Посполита заедно със Свещената Римска империя и няколко немски княжества, разгромили пред Виена армията на Османската империя и съюзното на турците Молдавско княжество.
Още на едно място на автомата му е написано „Виена, 1683 г.“ и „Акра, 1189 г.“, като напомняне за сраженията в Палестина между кръстоносците и войските на мюсюлманския пълководец Салах ад Дин. В допълнение има и надписи на грузински език – „Давид Сослан“ и Давид Агмашенебели“. Освен това, могат да бъдат разчетени и имената на знаменития черногорски писател и военачалник Марко Милянов, борец за национално обединение на Сърбия и освобождаване от османско иго. На друго място е името на британския адмирал Едуард Кодрингтън, участник в боевете срещу Турция. Останало е място и за името на австрийския фелдмаршал Ернст Штаремберг, участник във Великата война с Турция.
На бронежилетката на Тарант има емблема, на която е изобразен окултният символ „черно слънце“, същият, който е изрисуван на емблемите на бойците от украинския нацистки батальон „Азов“. Има сериозни подозрения, че Тарант е натрупал боен опит, воювайки в Донбас на страната на киевските нацисти, в състава на един от нацистките наказателни батальони. Редица обстоятелства потвърждават факта, че младият австралийски екофашист е успял да повоюва в зоната на Донбас, или пък усилено е тренирал с цел да иде на „сафари“ в Донбас. Накрая в своя „манифест“ той пише, че е посещавал Украйна.
Някои телевизионни коментатори твърдят, че „Терористът е бил в състава на групировката Right Wing Resistance, която е съставена от наемници, взели участие в боевете в Украйна. В частност през 2018 г. беше публикувана информация за Джаред Бенет и неговия приятел Итан Тилинг, които са участнвали в бойните операции на украинските наказателни подразделения в Донбас. Също тогава стана известно, че и нацисти от Австралия са се сражавали на страната на украинската армия в състава на т. нар „Грузински легион“.
Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн (ляволиберална феминистка от Лейбъристката партия, пропагандираща абортите и еднополовите бракове. Борец с глобалното затопляне и бивш политически съветник на Тони Блеър), окачестви терористичния акт като „безпрецедентен акт на насилие“ и подчерта, че това е „един от най-черните дни в историята на Нова Зеландия“.
Известният австралийски политик, сенаторът националист Фрейзър Енинг смята, че „реалната причина за кръвопролитието в Крайстчърч е ислямската имиграция“. Той разказа за „нарастващия страх“ пред мюсюлманското присъствие в Австралия и Нова Зеландия. Миналата година Енинг призова окончателно да се реши въпроса с имиграцията и да се върне политиката на „Бяла Австралия“, като напълно се забрани приемането на мюсюлмани. Той каза: „Макар, че не всички мюсюлмани са терористи, в наши днивсички терористи са мюсюлмани. Защо ги приемаме тогава?“.

По материали на чуждия печат  

Превод: Никола Стефанов – http://new.glasove.com

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *