Ангелотерапия: окултен подход към въпроса за болестта

Проблемът с болестта и болката винаги е бил рисков фактор за „улавяне” на духовно слаби и некатехизирани християни, които падат в капана на различните примамливи предложения за противопоставяне на болестта, идващи от сектантски и окултни групи.
Такъв съвременен ню-ейдж и окултен подход към проблема за болестта е и така наречената "ангелотерапия". Това е тенденция, която се появява за първи път в американските ню-ейдж движения, но има широко разпространение през последните години, за съжаление дори в България и Гърция.

От самото начало трябва да стане ясно, че понятието "ангел" в контекста на така наречената "ангелотерапия" като ню-ейдж и окултна практика няма нищо общо с концепцията и смисъла на понятието, както то е прието от нашата православна християнска вяра.
Разбирането на понятието "ангел" в този случай е напълно антихристиянско. В същия контекст в различни списания, книги, статии и уеб-страници могат да се срещнат имена на "ангели", които са явно окултни по произход и обикновено идват от окултната традиция на юдейската Кабала.
Имена на предполагаеми "ангели", с които се сблъскваме на тези места, са: Азариел, Аралим, Ариел, Зариел, Кашмаран, Мелехим, Рухиел, Касиел, Талиахал и други. В същите среди срещаме парадоксалното мнение, че всяко създание на земята, например цветя, дървета, птици, животни, имат свой ангел-пазител.
Така наречените "ангели" в контекста на "терапията с ангели" са представени като самосъществуващи същества, които имат "изцеляваща" сила, насочвана понякога чрез посредници-канали, а понякога и директно чрез молитвата към тях и призоваването на тяхната помощ.
Тези сектанти също така твърдят, че някои от тези "ангели" са повторно въплътили се същества от духовни царства, които може би са живели повече от веднъж като човеци.
В учението за "ангелотерапията" се срещат понятия от ню-ейдж идеите и сответната практика като: кармично влияние, интерактивна комуникация, посвещения, честоти, вибрации и др.
"Ангелотерапията" предполага, че "ангелът"-лечител излъчва целебна енергия, която според случая има и специфичен цвят. Болният трябва само да се довери напълно и да се обърне с молба за помощ от някой "ангел".
Така наречената "ангелска терапия" не е нищо повече от просто още една сатанинска манипулация. Пред лицето на множеството оферти на „супермаркета“, наречен ню-ейдж („Новата епоха“), всеки разумен човек трябва да следва примера на православните християни, които са убедени, че всичко и над всичко е Христос.


По прот. Василий А. Георгопулос, преподавател в Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, Αγγελοθεραπεία: μια αποκρυφιστική προσέγγιση στο θέμα της ασθένειας (http://www.ppu.gr).

 

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *