Събирането на лични данни от Свидетелите на Йехова е нарушение на правото на ЕС, реши Съдът на ЕС

С публикуваното си на 10 юли 2018 г. решение Съдът на Европейския съюз (СЕС) постанови, че всяка една религиозна общност, каквато е и Общността на свидетелите на Йехова, заедно с нейните членове, които участват в проповядването, е отговорна за обработването на данните от личен характер, които се събират в рамките на проповядването – в случая проповед „от врата на врата”.

Освен това, както посочва СЕС, при обработката на лични данни, извършвана в рамките на тази религиозна дейност, трябва да се спазват нормите на правото на Европейския съюз за защита на личните данни.
Интересен е фактът, че настоящото решение на Съда на Европейския съюз е било съставено в общи линии въз основа на доводите и заключенията в публикуваното на 1.2.2018 г. становище на генералния адвокат Паоло Менгоци.
И накрая, следва да се отбележи, че в случая, по който е постановено това решение на СЕС, са приложени разпоредбите на Директива 95/46/ ЕО (вече отменена с GDPR, т. е. General Data Protection Regulation или Общия регламент относно защитата на данните – ОРЗД) за защита на физическите лица при обработката на личните им данни и за свободното движение на тези данни.

 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *