В София ще се проведе конференция на тема „Защитата на вярата – предизвикателства и проблеми“

През настоящата година на 14 февруари се навършиха 1150 години от успението на св. Константин-Кирил Философ, велик православен мисионер и просветител на славянските народи, както и деен защитник на православната вяра срещу влиянието на ересите и сектите на своето време. В чест и памет на тази забележителна годишнина Софийската света митрополия, с благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит организира на 7 и 8 юни 2019 г. първа международна конференция на тема „Защитата на вярата – предизвикателства и проблеми днес“. Акцент ще бъде поставен на превенцията на младите хора от гибелното влияние на сектите и новите култове. Освен външните заплахи ще се обсъждат и актуални въпроси, свързани със смущаващи явления и тенденции в православните среди. Тези явления се характеризират като псевдоправославни, защото се формират и развиват в някои вътрешноцърковни групи по добре познати сектантски модели. Въпреки нейната сериозност, тази проблематика досега не е била специален обект на истинско изследване и дискусии у нас, а затова и нейното представяне е от изключително значение.

Съорганизатор на проявата е българският „Център за проучване на нови религиозни движения“, а в конференцията ще вземат участие преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, столични свещеници, наши и чуждестранни специалисти в областта на сектите, новите религиозни движения и култове. Сред гостите ще бъдат видният богослов, историк и сектовед проф. Александър Дворкин от Православния свето-Тихоновски хуманитарен университет в Москва, председател на руската „Асоциация за изучаване на религиите и сектите“, прот. Георгий Иоффе от православния мисионерски апологетически център „Ставрос“ в Санкт-Петрбург, прот. Александър Новопашин, сектовед, специалист по различните зависимости, председател на съборния храм „Св. Александър Невски“ в гр. Новосибирск и архиерейски наместник на района, и др.

Конференцията ще започне от 14 ч. на 7 юни и ще продължи до 13 ч. на 8 юни в големия салон на Софийска митрополия, ул. „Цар Калоян“ № 7.

Програмата за конференцията може да видите ТУК!

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *