Работна среща на представители на православни центрове за проучване на НРД и гибелни култове

Заседание на представители на различни центрове и Църквата„Трябва да бдим и да не допускаме разрастването на сектанските общности, но с мисълта, че лекуваме тези, които са се увлекли в тях“, каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит днес, съобщават от Софийска митрополия.

Поводът на изказването е среща на междуправославно ниво за обсъждане мерките за противодействие на гибелните ереси и секти от страна на православния свят, както и в търсене на решение по украинския църковен въпрос.

На срещата присъстваха и Неврокопският митрополит Серафим; Негово Преосвещенство Карпасийски епископ Христофор, член на Светия Синод на Кипърската архиепископия и неин упълномощен представител по въпросите за сектите, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийската епархия, проф. Александър Дворкин от Светотихонския университет, президент на Руската асоциация на центровете за изучаване на сектите; проф. Иван Желев, председател на Центъра за проучване на нови религиозни движения; както и юристът доц. Мария Кьосева.

По време на срещата е било споделено и доброто сътрудничество с Българската православна църква, която не веднъж е била и домакин на традиционно всеправославните срещи за борба със сектите и гибелните учения. Последната такава среща, на която БПЦ бе домакин, бе през 2016 г. в Благоевград.

Изочник: Добротолюбие

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *