Фейк-новините обслужват нечисти интереси

Свещ. Георгий Максимов, храм „Св. Сергий Радонежки”, Москва

За спам-съобщенията от „атонските старци“ (всички да начертаят кръст вечерта над вратите си)

Дмитрий Лунин моли да изкоментирам съобщението, дошло от Света гора, че светите отци призовават всички православни християни да поставят кръст от обратната страна на вратите по домовете си или да помажат с елей и така нататък– такива съобщения днес се разпространяват в WhatsAppили в други месинджъри.

Скъпи братя и сестри, препоръчвам да се отнасяте към тези неща като към фейк. Ако някой от светогорските братя иска да направи някакво заявление,той ще го направи официално, с решение на Свещения кинотис. Но такова решение по тази тема не е имало, съответно нямало е никакви призиви. Искам да напомня също, че всички хора в Църквата имат определени граници в рамките на техните пълномощия. Например аз, в качеството си на енорийски свещеник, не мога да се обърна към цялата Руска православна църква, още по-малко мога да се обърна към вселенската Православна църква – това не е в моите компетенции. С подобен род заявления може да се обръща съборът, патриархът с благословение на синода или самият Св. Синод, но не и аз в лично качество, нито дори определен архиейрей, ако не е патриарх, има правомощията да се обръща към цялата Църква. Същото важи и за Света гора Атон. Ако те (светогорското братство) имат да съобщят нещо важно, могат да го сторят с обръщения към събора или синодите на поместните църкви, с някаква тяхна инициатива и с молба тя да бъде удовлетворена в определен църковен порядък. Но начинът, по който се  разпространява това съобщение (да се обръща към цялата пълнота на Църквата) – Света гора няма такива църковни правомощия точно така, както аз и вие нямаме. Това е още един признак, че това съобщение е фейк. Така че трябва да се отнасяте към него с пълно пренебрежение. И ако някой от вашите познати ви е изпратил това, препоръчайте му да не става съучастник в разпространението на подобни фейкове. Дори мога да допусна, че в този случай съобщението излиза от някакви антицърковни среди, за да се подиграват на вярващите, тъй като, честно казано, това нещо е пълна глупост – всичко това, което се препоръчва там: “рисувайте си кръстове на вратите“ и пр.

Не твърдя, че знам цялата църковна история в пълнота, но съм чел достатъчо, включително и за някои трудни периоди, и не помня никъде да са давани подобни предписания и призиви. В такива времена на епидемия и зараза Църквата по предане е установила определени църковни чинове: четат се някои молитви, извършват се конкретни молебени, но нищо такова като рисуване на кръстове няма в преданието на нашата Църква. И на сегашните съчинители  всичко това е прекрасно известно, така че това по-скоро изглежда, как да кажа, като насмешка.

И щом отворихме темата, искам да споделя, че имам крайно скептично отношение към редовните съобщения от името на схиархимандрит Илий (Ноздрин). Известно е, че той е духовник на светейшия патриарх, но това положение по принцип не му дава право да се обръща сякаш към цялата пълнота на Църквата с подобни призиви, които като спам се разпространяват в мрежите. Ето: отецът (Илий) казал, че трябва да се молим спешно в определен час (точно в този час), точно тази молитва всички трябва да четат. И това не веднъж и дваж се случва. И аз се питам: ако някой има информация и е по-близък с отец Илий, да го сведе този въпрос до вниманието му, за да го осведоми и да го попита: защо, ако тези съобщения идават лично от него (а не от някакви анонимни разпространители), защо той не отправя тези съобщения чрез видео или с открито писмо, ако смята, че е на висотата на това, което иска, и че има правото да го прави.

Самият начин на разпространяване на такъв род спам-съобщения предизвиква у мене крайно скептично отношение и предполагам, че такъв човек като о. Илий, ако иска една информация да стигне до православните християнини, би могъл да се възползва от по-традиционни за Църквата способи, вместо да я разпространява чрез спамове в разни интернет месинджъри. Още повече, че като духовник на патриарха той би могъл да я съобщи лично на него. И защо му е да прибягва до услугите на някакви неизвестни лица, тиражиращи до неограничен кръг хора странни съобщения от сорта: „Ставайте веднага и прочетете ей тази молитва – цялата“.

Това ми напомня за нещо, което в продължение на повече от десет години се поддържаше и изглеждаше като някакъв вид експеримент в много държави: пускаха се – в началото чрез електронна поща, после чрез месинджъри – масови спамове от типа: „Знаете ли, утре в Индия ще изгорят 20 пастора, там има гонения, спешно се молете за тях“. И този текст всяка година, като по часовник, се повтаряше, пускаше се като фейк, някой го задействаше. Честно казано, не знам на кого всичко това е нужно; имам някакви подозрения, обаче не съм съвсем сигурен, затова няма да ги коментирам. Но съм напълно откровен и ви казвам: приемайте всичко това като фейк, игнорирайте го и, ако ваши познати участват в това спам тиражиране, внимателно и с любов им препоръчайте да не се занимават с всичко това и да не се въвличат в тези съмнителни неща. Защото всеки може да се позове на о. Илий например, или на отците от Света гора.

А между впрочем, кои точно светогорски отци са получили това „откровение“, поне някакви имена да се назоват! Иначе всеки може да пусне каквото му скимне и да каже на православните да го разпространяват, и всички да го правят. Не мисля, че Господ иска от нас именно това. И ми се иска в тази връзка да припомня една история от древния патерик. Там се говори за един млад монах, който по нощите бил събуждан от един бяс с призива: „Ставай, какво се излежваш, хайде ставай да се молиш“. И монахът изпадал в притеснение: „Ето, нали за нещо добро ме призовава, а не за лошо? Ето, той казва, че трябва да се моля…“. Този монах отишъл при стареца си да го моли за съвет как правилно да постъпи. А старецът го посъветвал: „Следващия път, когато се повтори това, му кажи: „Аз сам зная кога да ставам за молитва!“ И продължавай да спиш, а когато по твоето разписание, за което си получил благословение от игумена, дойде време да се молиш, тогава се моли.“ Не трябва за нищо да бъдат слушани бесовете, дори те да те призовават да се молиш.

Ето, това си спомних при обсъждането на всички тези много странни спамове. Сега дори получавам съобщение, че във фейк съобщението от Атон се говори, че Пресвета Богородица се е явила на Света гора и е заповядала да се начертае кръст на вратите. Не се поддавайте на всичко това, всичко това започва да обраства със странни неща.

Ето, и пак въпрос за този жалък фейк, че днес всички православни са призвани да начертаят кръст. Разбира се, различни нечистоплътни люде се опитват да се надсмиват над православните християни. Възмутително е! Ето, дойде и съобщение от Юрий, интересно и важно уточнение, че този фейк е дошъл от Средноуралския манастир, където се намира небезизвестният отец Сергий Романов. Всъщност предстоятелят на светогорското подворие в Москва се е изказал отрицателно за този фейк, че всичко това е от сериите: „Една бабичка каза“. И благодаря, че посочихте кой е източникът, кой е изпуснал този „дух от бутилката“.

Аз вече направих три видео материала за о. Сергий, чиято дейност безусловно е деструктивна. Той разпространява неправославни идеи. В стила на о. Сергий е да тиражира всякакви „страшилки“ (ужасни истории), масови призиви и пр. Но, ако тази информация е вярна, то о. Сергий справедливо е разсъдил, че ако напише, че тази информация, този призив идва от него, на тогава едва ли някой ще обърне внимание. И затова се прикрива зад някакви неназовани светогорски отци, които сякаш нещо са видели. Когато нещо подобно се случва, хората пишат кой, кога и къде е видял – имена и конкретика. Това е един от признаците как да разпознаваме фейковете. Разпространителите на фейкове умишлено скриват информацията, която може да помогне на човека да провери нейната достоверност. Но у нас почти никой не проверява тези фейкове. А има такива хора, разбира се. И тези разпространители на спамове всъщност не пишат кой точно отец от Света гора е видял нещо. Отец Мардарий, например, от еди коя си килия… Не, винаги дават информация, която, ако пробваш да провериш, няма да можеш. Защото тя по принцип е непроверяема.

Тъй като вече няколко души написаха коментари в този дух: „Да, аз повярвах и начертах кръст на вратата, но нали кръстът на никого няма да навреди?!“, искам нещо специално да кажа за това. Кръстът, разбира се, не вреди, но готовността да слушаш неизвестно кого по въпросите на вярата, може много да навреди. Маговете също често използват икони и дори изпращат обърналите се към тях да отидат в църквата да се причастят – но да ги слушаш е грях. Не в иконите е грехът, а още по-малко е в Причастието, грях е доверието към този, на когото християнинът не бива да се доверява. Мисля, че този, който се е подвел по този фейк и е започнал да чертаи кръстове по вратите нощем, е добре да се изповяда за излишна доверчивост. Също искам да отбележа, че рисуването именно през нощта, именно с елей, зехтин и именно на външната страна на вратата, т. е. изискването да се спазват всички тези детайли много напомня за окултно и магическо отношение. Православните християни знаят, че и обикновеното извършване на кръстния знак с ръка има не по-малка сила, и че всички ние се прекръстваме преди сън.

Превод на видеото и коментарите: Ж. К.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *