Кризата с коронавируса е „благодатно време” за всякакви измамници

За съжаление във времена на страх и загуба на ориентири като днешните активността на различни окултни и езотерични течения сякаш надминава себе си. Като средство срещу страха и паниката се проповядва „изчезване“ в паралелни „духовни” светове на ангели, архангели и въобще в едно не „от мира сего” „духовно“ пространство. Което въобще не е духовно, а за съжаление по-скоро е инфернално. Особено изявени в това отношение са представителите на т. нар. „ангелология“, „ангелотерапия“, „ангелски карти за гадаене“ и пр. И у нас, както и в други страни, години наред се издават и разпространяват „мистичните наръчници“ на една калифорнийка, бивш психиатър (!). Казва се Дорийн Върчу(DoreenVirtue) и минава занай-известната съвременна писателка на ню-ейдж литература.

Преди година тя публично се отрече от писанията си (нещо като фентъзи окултизъм), демонстрирайки приобщаването си към някаква протестантска деноминация. Последователите и учениците й по цял свят обаче съвсем не я последваха… Както и нейните книги впрочем – те продължават да се преиздават, разпространяват и да носят печалба на издателите. Привърженици на това фамозно движение не липсват и у нас. Една българка, която от години живее в САЩ, на име Нели Конуей,провежда семинари по цял свят, включително и у нас, по „ангелотерапия“, контактьорство и медитация. Наскоро тя излезе с послание не от някой друг, а от самия „Архангел Рафаил“. А по-рано се опита да привлече внимание със “съобщение на Архангел Гавраил (така!) за коронавируса”. Но това не бива да ни учудва, защото, според нея Земният посланик на ангелите получава непрекъснато информация и предава наученото и посланията на хората. „Виждала съм чудеса!– възторгва се Нели. –Благодарение на медитация, кундалини йога и работа с ангелите хората се променят пред очите ми.“

Разбира се, тя е контактьор „на високо ниво”! Почитателка е както на духовността в Рилския манастир (не е ясно какво точно има предвид), така и на „лечителката“ „Преподобна Стойна”! Тя дава отговори на всички въпроси – като се започне от значението на аурата, до това как да правим пари и как да намерим своя мъж-сродна душа.

Освен сугестивната интонация на посланието от „Архангел Гавраил”, въвеждаща в някакъв полутранс, основното послание на „архангелите“ е хората да пренастроят сетивата си така, че да се преселят в едно друго измерение, в което да се „отворят“ към истинските духовни гласове, които може дори да им предскажат бъдещето. На всички тези практики, чрез своите не особено евтини духовни услуги, може да ги научи Нели Ейнджъл, както галено я наричат нейните адепти. Стига да има кой да я слуша и не на последно място – кой да й плаща.Редно е да се отбележи, че този „ангелски култ“, ангелска йога, и прочие ню-ейдж класификации не представляват типично и структурирано (като йерархия и дейности) ново религиозно движение. То по-скоро използва методиките на т. нар. програми за личностно развитие, коитoсе формират около лидери и „коучове“ (отcoach)и в които фабрикуването на най-различни „йога“ техники става част от декора.

За опасността от подобни практики автентичната християнска (и не само) духовна традиция има категорична позиция. Какво е необходимо, според православното учение, за различаване на духовете? Отговор на този въпрос е даден основателно и точно, например, отсв.Игнатий Брянчаниновв“Слово за чувственото и духовното виждане на духове”.Там той пише:

”Всички самопрелъстили се са считали себе си достойни за Бога; с това те са явили обхваналите душите им гордост и бесовска прелест. Някои от тях са приемали бесове, представящи им се във вид на ангели,и са ги следвали; на други бесовете им са сеявявали в своя собствен вид и се представяли за победени от техните молитви, с което ги въвеждали във високоумие; трети са възбуждали своето въображение, разпалваликръвта си, изпадали в нервни движения, приемали това за благодатно наслаждение и изпадали в самоизмама, в съвършено помрачение, причислявали се по своя дух към отхвърлените духове”.

Извън религиозния контекст вероятно трябва да се произнесат специалисти в областта на психотерапията и психиатрията, тъй като в тяхната практика, уви, контактуването с произволни, повикани чрез въображението „духовни субекти“ често бива съпровождано с диагнози на сериозно личностно и психично разстройство. А провокирането към такъв тип „контакти“ и „отключването на съзнанието“ едва ли е толкова безобидно.

ЦПНРД

ЗА НЕЛИ КОНУЕЙ

 

https://youtu.be/3sQqxgtQ1pY

https://youtu.be/ovErg0hFAd0

https://youtu.be/8qHgxsM7va4

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *