Водачът на сектата Висарион е арестуван по обвинения в психотормоз

Водачът на руската секта "Църквата на последния завет", намираща се в Сибир и известна и по името на създателя си Висарион, беше арестуван от специалните служби на Руската федерация заедно с други лидери на религиозния култ. Арестуваните са обвинени в застрашаване на здравето на свои привърженици, които при това били изнудвани за пари. Това предадоха агенциите Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Бившият полицай Сергей Тороп, известен със сектантското си име Висарион, основава сектата през 1991 г в Кургански окръг на Красноярска област. Образът му, обвит в мистика, и външността му с дълга коса и брада привличат множество поклонници, голяма част от които вярват, че той е превъплъщение на Иисус Христос.

Операцията по задържането на Висарион и водачите на групи Владимир Ведерников и Вадим Редкин е проведена в съвместни действия на руската полиция и Федералната служба за сигурност.
Към задържаните са повдигнати обвинения в психологически тормоз над привърженици на сектата с цел лично финансово облагодетелстване. По данни от следствието наложеният тормоз е довел до сериозни вреди върху здравето на жертвите.

Задържаните ги очаква присъда до 12 г. лишаване от свобода, ако бъдат намерени за виновни по повдигнатите обвинения.

Източник: БТА и 24 часа.

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *