Матриархат Лайт – интернет-страница за жени с характер или разрушителен психокулт?

 
Аз се обърнах към интернет-страницата Матриархат Лайт преди 7 години, намирайки се в сложно положение: наудачен брак, развод, занижена самооценка, неумение да изграждам взаимоотношения, трудности с близки хора, отсъствие на вяра в себе си.
Дълго време бях очарована от Тамара Палий, създателката на този интернет ресурс; статиите, които четях, ми се струваше, че ме изпълват с жизнена сила и разкриват пред мене нови хоризонти. Най-накрая аз срещнах онзи човек, който ме разбира и знае как да получа това, което много силно искам! А аз исках да се омъжа и да се науча да изграждам нормални взаимоотношения. Исках да се развивам и да мога да се изявям като личност.
Впоследствие размишлявах над това – защо вместо да се обърна към опитен психолог, аз предпочетох интернет-страницата Матриархат Лайт?
Първо, стори ми се близка мисълта, че не съществува вълшебно хапче. За да получиш нещо, е нужно да спреш да се самосъжаляваш и да вървиш към своята цел – та нали нашата съдба е в нашите ръце. И второ, на интернет-страницата периодично се прокрадваше мисъл за това, че всички участнички имат нещо общо, което прави философията на Тамара Палий близка за нас. Просто под натиска на различни манипулатори и жизнени несгоди ние сме загубили тези вродени качества и сме станали “овци” и “донори”.
Четейки статиите на Тамара, аз разбирах: всичко, което съм мислила по-рано, всичко, което съм правила, как съм живяла – всичко е било неправилно. Била съм просто сляпа! Но сега се появи уникална възможност да се сдобия с книгите “Да влюбваш, причинявайки болка”, “От донор до вамп”, “Тайни на манипулирането за изкушени”, “Хипнозата на манипулатора”. С тези тайни знания ще мога да подредя своя живот и ще престана да бъда “овчица”.
След закупуването на тези книги ми се откри достъп към закрития форум.
В закрития форум имаше много строги правила. Преди всичко – “никакъв морализъм”. Всеки “морализъм” се проследяваше и безпощадно се премахваше от модераторите. Също така на форума се поддържаше атмосфера на потайност, тайнственност и мистицизъм.
Струва ли си да се отбелязва, че да показваме тайните книги на свои приятели или роднини категорично не се препоръчваше. “Не изкушавайте своите близки да използват вашето оръжие тъкмо против  вас самите”, “яж пирог с гъби,  дръж езика си зад зъби” – предупреди Тамара.
Аз Узнах от други читателки във форума, оказва се, че не е достатъчно да се прочетат всички книги на Тамара Палий един път.  От един път нищо няма да разбера. Нужно е да се просветя от философията на Матриархат Лайт напълно, “до мозъка на костите”. “Отначало става разрушаване на шаблона, а вече след това върви шлифовката на вашата нова личност”. Така че препрочитайте тези книги отново и отново, успоредно с това правейки упражненията от книгата “Хипнозата на манипулатора”. А именно:
1. Гледайте в една точка и на секундомера на часовника; рисувайте точка на челото си и гледайте точно в нея в огледалото; запалете свещ и я поставете зад гърба си, опитвайте се да видите пламъка на свещта с тила си.
“Това са основни упражнения, без които не ще усвоите съдържанието на книгите” – настойчиво препоръчваха опитни форумнички.
2. По-нататък започваха упражненията за по-напреднали: Някакъв си “манипулатор” ви е заседнал в душата и стои на пътя към вашето личностно израстване? Представете си го да стои в светещо кълбо. Така вие по-бързо ще го забравите и ще го заставите да страда. Когато пък той разбере, че без вас не може да живее, вие ще решавате, какво е по-добре да се направи: “да превъртите сърцето му през месомелачка или да проявите ненужен алтруизъм”.
3. Най-напредналите ползвателки сътворяваха истинско вълшебство: предаваха мисли на разстояние, четяха мисли на разстояние, виждаха аури на хора и предмети, управляваха енергията и достигаха огромни висоти в живота (по техните думи).
Как въпреки всички ваши усилия, вие все още сте “овца” или “донор”? “Всичко това е от вашата вътрешна пустота и леност” – обяснява Тамара. Препрочитайте книгите отново и повечко гледайте в една точка. Добавете към това още занятия по йога, цигун и гимнастика на Хермес. И ще имате щастие! Макар че не, щастие ще има, но не за всички. “Не всички ученици получават еднакъв резултат, макар и да се учат при един и същ учител”, казва Тамара.
Следвайки съветите на “изкушените”, аз се стараех с всички сили, но и моята самооценка, и моят живот в геометрична прогресия се пързаляха към бездната. Аз постоянно обвинявах себе си, мислейки: “Каква овца съм!”
Колко права бях! Кой, ако не “овца”, ще се занимава с такова “самоусъвършенстване”?
Между другото, аз престанах да чета всякаква литература, освен статиите, книгите и историите в закрития форум. Всички книги на Тамара вече знаех наизуст, моят речников запас стана оскъден, паметта ми се влоши, опитвах се да вместя всяка ситуация в стандартите на Матриархат Лайт и да го разглеждам от гледната точка на философията на Матриархат Лайт.
Понякога у мене се появяваше мисъл, че постепенно се влошавам, тогава се заемах с четене, което така обичах по-рано. Но не ми се удаваше да се съсредоточа. Дочитайки изречението до края, аз забравях какво бе написано в самото начало, препрочитах няколко пъти, но нищо не ми влизаше в главата. Накрая изоставях книгата. Затова пък изкривеният език на закрития форум, който отначало ми се показа неграмотен, започнах да възприемам отлично.
Хората започнаха да странят от мен, пък и на мен не ми се искаше да общувам с тях. Захвърлих всички свои увлечения и занятия, прекарвах цялото си време в самота и бях нещастна. “Всичко това е от моята вътрешна пустота и леност. Аз имам лоши способности. Аз съм бездарност и овца!” – мислех аз, четейки истории на силни жени “с характер”. “Необходимо е да замина за очна тренировка, това е последният ми шанс за нормален живот!”
И ето че се оказах в кръга на избраните, на жените с “характер”, на онези загадъчни покорителки на мъжките сърца с “неогъваема вътрешна опора”.
Тренировка в курорта Адлер през 2017 г.
Тренировката продължи 5 дни в хотела на Тамара Палий. Започвахме занятията по обед и завършвахме късно вечерта. През цялото това време Тамара споделяше с нас “тайни” и настойчиво препоръчваше да не разгласяваме тези “тайни”. Времето прелиташе неусетно, и аз с учудване забелязвах, че занятието е свършило. Беше вече тъмно, но нямаше никаква умора. Не помнех основната част от сведенията, но някои мисли много добре се съхраняваха в ума ми. Без наше разрешение помощничката на Тамара ни е снимала на видео. “Ние записваме видеото най-вече за вас, за да се запазят у вас всички сведения”. Никой не беше против. А кой можеше да се възпротиви? За мое учудване там нямаше и помен от никакви жени “с характер”. Това видео така и не ни го дадоха след това.
Образът на самата Тамара, който рисувах във въображението си, загуби своя чар. Вместо мъдра, силна, благородна, изпъкваща личност, видях обикновена вулгарна леличка с пошли маниери и банални речи. Но аз гонех от себе си тези мисли, без да искам да забелязвам очевидното. Беше ме срам от подобни мисли за Тамара.
По време на тренировката Тамара се държеше много високомерно. Ако някой се обръщаше към нея с въпрос, тя презрително нещо дрънкаше, или въобще махаше с ръце, като срещу нахална муха. Но към нея много рядко се обръщаха, всички се бояха от нея.
Вървят слухове, че Тамара “подлага” своите “момичета” под “приятелите на мъжа си” или “не забранява на своите момичета да се подлагат под тях”. В това словоблудие е лесно да се объркаш, но самата Тамара много силно различава тези понятия, та нали сред другите “тайни” една “тайна” много добре се запомни: секс при първа среща – това е добре. Именно така трябва да се държат силните жени “с характер”. Нужно е да се наслаждаваш на мига, а не да се потиш заради глупав морал, като някаква си “овца”. Тамара даваше себе си за пример.
А сега ще разкажа за своето познанство с “приятеля на мъжа” на Тамара. Той май беше поканен от Тамара на тренировката за това, с него да се “отработват прийомите”; или пък просто е идвал на гости на мъжа й. Това не е ясно. Същността е в това, че той идваше, запознаваше се, провеждаше с нас някакви диалози “за тренировка”. Докарваше “момичетата” в ресторанта. Като цяло той се държеше прилично и правеше впечатление на приятен човек.
Един ден аз седях на верандата и пиех кафе. Тренировката бе свършила, и почти всички си тръгнаха. Изведнъж към мен се приближи приятелят на мъжа на Тамара. Ние поговорихме и той ме покани на ресторант вечерта. Аз бях свободна и реших, че няма нищо лошо в неговото предложение.
В уговореното време той ми позвъни и каза да не забравя да си взема паспорта.
– За какво? – попитах аз.
– Как за какво? Ще заминем за Абхазия да гледаме звездите!
Да гледаме звездите в Абхазия аз отказах, и ние отидохме просто на ресторант в Сочи. След ресторанта приятелят на мъжа на Тамара ми предложи да се разходим по крайбрежната улица, към морето, и там да погледаме звездите. Аз се съгласих.
Ние седяхме на брега и гледахме към звездите.
– А може ли да те прегърна? – попита приятелят на мъжа на Тамара.
– Не, не може, – отговорих аз.
– Как!? Това пък защо!!? – приятелят на мъжа на Тамара скочи на крака и изглеждаше недружелюбно.
– Защото аз не те познавам и не съм ти давала никакъв повод да разчиташ на нещо повече, отколкото само на общуване.
– Но аз съм платил за тебе!! – приятелят на мъжа на Тамара изпадна в ярост. 
– За вечерята мога да ти върна парите.
– Аз според теб какво съм? Руски дребнав скръндза?
– Не, ти не си дребнав скръндза, ти считаш, че за вечерята аз трябва да ти се отплатя по пълна програма.
– Е, добре, а може би искаш да ти купя или да ти подаря нещо?
– Не, благодаря.
– А ако много силно се постарая?
Аз се отказах от неговото предложение. Той се извини и ме изпрати до дома. Повече никога не го видях.
На следващия ден Тамара ме попита: “Е, как прекарахте с нашия общ познат?” Аз малко се учудих, че тя знае, и исках да й разкажа, как мина всичко, но Тамара високомерно се обърна и явно беше подразнена от нещо. Това ми се стори странно, и аз просто  казах, че нищо страшно не се е случило и че всичко е нормално. След няколко дни нейната помощничка ми написа смс: “Аз ви видях вчера вечерта с приятеля на мъжа ми. Вие да не би да се срещате?” Това беше лъжа, тя не е могла да ни види заедно, защото след онзи случай ние повече не сме се виждали. Но аз все пак й разказах всичко.
Случаят с приятеля на мъжа й много силно подрони моето доверие към Тамара Палий.
ЧАСТ 2
От очната тренировка се завърнах с чувството, че позорът и унижението не са ме подминали. Имах чувството, че Тамара е постъпила с мен подло (или е искала да постъпи). Но доказателства и факти нямаше.
“Не, тя със сигурност не е искала нищо лошо, понеже ако би искала, то, разбира се, би успяла!” Но как въобще не ме е срам да мисля такова нещо за тази изключителна личност?” Но тези мисли не изчезваха, и чувствайки се предателка, аз продължавах да споря вътре в себе си, като се убеждавах в непогрешимостта на Тамара Палий.
Освен срама за своите мисли, ме преследваше и някакъв панически страх: мислех, че Тамара чува моите мисли, и за всяка своя мисъл ще понеса наказание. Ох, препънах се! Това е защото помислих лошо за Тамара! Счупи ли се чинията? Трябваше да мисля по-добре за Тамара!
Във всичко започнах да виждам някакви предзнаменования и знаци на съдбата, и това стигаше до параноя: всички хора ми се струваха лоши, жестоки, завистливи. Заподозрях всички в нещо лошо.
У мен се появиха пристъпи на паника, постоянно плачех и сама не разбирах защо. Имах чувството, като че ли в мен живеят двама различни човека, и единият от тях ми е съвършено непознат. В някакви мигове аз се борех с тази “личност”, защото тя ме потискаше, а след това исках точно обратното, така че тази “личност” да стане единствена и да изтрие всички следи от предишната мен. Струваше ми се, че в това се състои “работата над себе си”.
След известно време Тамара ми изпрати писмо и списък с въпроси, на които трябваше да отговоря, за да й станело ясно, добре ли съм усвоила получените инструкции. В писмото, което тя написа, ми се стори странна една фраза: “Даже ако имаме различна ценностна система, ние можем да бъдем съмишленнички”. Но как е възможно да бъде това? Аз не можех да разбера.
През цялото време размишлявах над това и не си намирах място. А когато започнах да отговарям на списъка с въпроси, то с ужас открих, че мисля не така, както тя ме учеше! Чувствуйки себе си като завършена “овца”, недостойна за обществото на жените “с характер”, аз със съжаление й отговорих, че не разбирам как ние можем да бъдем съмишленнички, ако имаме различни ценности.  Помолих я да ми го обясни. Честно си признах, че не мога да попълня анкетата, защото, макар и да зная “правилните” отговори, въпреки всичко мисля по друг начин. И затова напускам тяхната компания.   Чаках да чуя какво ще ми отговори Тамара, но това така и не се случи.
След моето напускане на тази интернет-страница, ми стана по-леко. Стигнах до извода, че Матриархат Лайт повече прилича на секта, отколкото на организация, която поощрява развитието. Външно аз се държах така, както преди запознаването ми с тази интернет-страница, но вътрешните противоречия не ми даваха покой. Основно се съмнявах в своята правота и обвинявах себе си за предателството на Тамара и за лошите мисли за нея. Аз прекратих да се занимавам с всякаква мистическа ерес и се опитвах някак си да съм сред хора и да общувам с тях. Общуването с хора ми се удаваше трудно, защото у мен отсъстваше доверието, топлотата и разбирането. Обхватът на моите чувства стана ограничен, беше ми тежко да разбирам подбудите и чувствата на другите. Нужно беше да се обърна към психотерапевт, но не се досетих.
За две години все пак успях да дойда на себе си, струваше ми се, че животът се подреди. В действителност обаче аз така и не реших онези въпроси, поради които се оказах в култа. Освен това, през цялото това време ме мъчеше мисълта, че съм постъпила лошо и спрямо самата себе си, и спрямо Тамара. Моят живот без тази интернет-страница стана много по-хубав, но от една страна скучаех за общуването със “съмишленнички” и за ярките преживявания, които получавах, четейки книгите на Тамара; от друга страна ми се искаше да си изясня какво представлява в действителност Матриархат Лайт.
В края на краищата реших да се върна и да разбера всичко.
ЧАСТ 3
Възможно е съмненията спрямо Тамара Палий да са се появили не само у мен. Влизайки в Матриархат Лайт, аз намерих няколко видеа, в които Тамара опровергаваше неприятните слухове за себе си, включително и слуховете за “приятелите на мъжа” й. Също така намерих репортаж от Първи канал, в който разказваха за самоотвержеността на мъжа на Тамара, който се съгласил на присаждане на черен дроб заради спасение на любимата. Като наблюдавах тяхното щастливо семейство, окончателно се убедих в лъжовността на моите догадки.
През времето на моето отсъствие в Матриархата са станали изменения. Появили са се нови тренировки: “Преобразуващите диалози”, “Пътят от пешка до Кралица”, “Вашите закачки в отговор на закачките на мъжете”, очната тренировка “Интригувай и властвай”.
Появили са се също така и нови услуги: лична консултация (стойност 29 999 рубли за 60 минути или над 600 лв); наставничество (30 дни 190 000 рубли или около 4 000 лв); и най-скъпият “продукт” – наставничество до успех (постигане на поставена цел за неограничен срок 700 000 рубли или близо 15 000 лв).
Аз станах дейна участничка в групата, поставях харесвания и оставях свои мнения. На мен общността ми изпрати безплатния филм “Интригувай и властвай” – калейдоскоп с психоделични картинки, въртящи се и преобръщащи се в различни посоки, под монотонните речи на Тамара.
Заинтересува ме дистанционното обучение “Пътят от пешка до Кралица” и очната тренировка.
Присъствена тренировка 2020 г.
Няма да я описвам дълго. Ще отбележа само няколко неща:
1. След заплащането Тамара така и не изпрати договор.
 2. Когато пристигнах, искаха да ме настанят в друг хотел. Хотелът беше мръсен и евтин, намираше се много далече от морето, в някакво село. Помислих, че това е грешка, но не можех да се свържа по телефон нито с Тамара, нито с Евгения, която се занимаваше с организационни въпроси. След час на изяснявания, на мен ми позвъни Дария, дъщерята на Тамара, с думите: “Моля да бъдете така добри и да приемете нашето предложение, като се настаните там, където ние предлагаме, или ние ще ви върнем парите в течение на един месец”. Отказах да се настанявам във въпросния хотел и бях готова да се откажа и от тренировката, смирявайки се с това, че парите така и няма да ми ги върнат (понеже и договор нямаше). Но накрая се появи Тамара, и въпросът беше решен. Настаних се в този хотел, за който се бяхме уговорили по-рано. Затова пък една друга участничка така си остана настанена в хотела, в който я докараха. На моя въпрос – защо се е съгласила, тя отговори: “Пристигнах късно през нощта с две деца. Децата бяха уморени! Не знаех какво да правя. Още повече, че съм заплатила на Тамара 100 000 рубли за месец за лични консултации и не искам да си развалям отношенията с нея. Как мислиш, нормално ли ще е ако помоля Тамара да ме настани във вашия хотел?”
3. Към очната тренировка се прилагаше книга. В заключение ще приведа цитат от нея, който според мен най-добре отразява нейната основна мисъл:
“Рядката Овца ще може да застави себе си да се избави от страхливост и гордост, да застави себе си да работи над себе си… А пък истинската “присъща” Овца може да се измени само с моята помощ. За това е необходимо да премине всички мои курсове, а при тежки случаи, и личните консултации… Аз много често срещам Овци и Зайки. Общото у тези типажи е това, че тяхната наивност и недалновидност в действителност винаги става препятствие, пречещо да се преследва целта… Жалейки средствата за планомерна работа с мен… използвайки тези парички за мимолетните овчи радости, в последствие те изгубват всичко… на една Овчица й е трудно да осъзнае, че тя е Овчица. Но вие винаги имате избор – да признаете себе си за овчица сега или да си останете такава за цял живот”.
И на кого му е изгодно да се считам за “овчица”: на мен или на Тамара Палий?
Пътят от пешка до Кралица
По време на провеждане на рекламната кампания за дистанционното обучение, Тамара обещаваше помощ за постигане на която и да е определена цел в обозначения отрязък от време. След два-три месеца, когато тренировката беше вече платена, а договорът подписан, Тамара заяви: “Наставничеството – това не е курс, това е начин на живот… Тук няма начало и край”. Навярно е решила да смени формата.
“Пътят от пешка до Кралица” се състои от уроци и домашни задания към тях. В тях влизат:
– различни медитации;
– дистанционни диалози, които следва да ви научат правилно да общувате;
– многочасови дистанционни транслации, в които Тамара учи на разни неща, например как да се напише смс до депутат, за да бъде той съблазнен, и на много други “полезности”.
Също така помощничката на Тамара, Евгения, провежда в режим на “зуум” (zoom) медитация “Разговор със себе си предишната” и “Разговор със себе си бъдещата”.
Навсякъде като тънка (и не съвсем тънка) нишка преминава мисълта: “интересът на мъжа – е да обича жената с най-малко чувствено-финансово изразходване; интересът на жената – е да изпълнява своите желания за негова сметка”.
За това, как Кралицата следва да общува с мъж, Тамара пише:
“При дресировка, кучетата ги учат да се подчиняват на стопанина си постепенно, отначало давайки такива команди, които те ще изпълнят еднозначно, като по такъв начин ги приучават просто да изпълняват. Забранено е да се дават команди, когато кучето е весело, бяга, и си играе… Та нали ако кучето не послуша един път, то ще разбере, че така може. С вас така може!”
Не зная постъпват ли така със своите мъже “клиентките” на Тамара, но самата Тамара постъпва със своите “клиентки” именно така.
При първите уроци на обучението “От пешка до Кралица” заданията бяха леки и прости (медитации). Помощничката на Тамара
Евгения, ме предупреди: “Колкото повече напишете и разкажете тук, толкова повече ще имате шансове за обратна връзка”.
Постепенно заданията ставаха все по-неадекватни,и аз престанах да ги изпълнявам. Трябваше да правим следното:
– да се приближим до пет непознати жени, като се преструваме, че сме ги объркали с някого. Аз “обърках” няколко жени и се чувствах при това крайно неудобно и неестествено. Хората също не се радваха на такова нахлуване, по-скоро чувстваха преиграване от моя страна. За развиване на общителност можеше да се започне и просто разговор с непознат човек, при това без да мамиш никого и оставайки самата себе си. Но Тамара имаше друг подход. След като ние “объркахме” няколко жени, трбяваше да направим и това:
– да си представим, че имаме корона на главата, да гледаме в една точка, след това да отидем на обществено място и да объркаме пет симпатични мъже със свои познати;
– да подиграем непознат мъж.
Тези “задания” вече не се заех да ги изпълнявам.
На урока “Изменения” Тамара ни разказа съкровена история за това как й се удало да победи смъртоносна болест. От нас се искаше да разкажем за това, как минава денят ни, да опишем всички свои постоянни действия, да съставим разписание за 10 дни. След 10 дни трябва да съставим ново разписание и така нататък.
След урока “Личен капитал на Кралицата” Тамара даде задание да записваме всичките си приходи и разходи и един път седмично да изпращаме отчет за изразходваните средства. Освен това трябваше да разкажем за своите лични пасиви и активи.
Постепенно от урок на урок започнаха унижението и обезценяването ни като личности. Това се правеше прикрито, но все пак ще приведа няколко примера:
“Дами, имате уникалния шанс да си “поразтътрите мозъците”…” (така помощничката на Тамара, Евгения, се обръща към участничките в обучението);
“Натикайте гордостта си някъде по-надалеч”. Вие сте никои и не се казвате никак. Особено умни хора, които постоянно спорят и се борят за справедливост, лазят с умните си съвети и искат да направят нещата по-добри…, сочат на началството си закони на РФ (Руската федерация), инструкции и указания, спорят с ръководителя си и доказват, че той не е прав, те никога няма да направят кариера, дори ако са много знаещи и можещи. Обидчиви, изискващи към себе си особено “човечно”, справедливо отношение, които считат, че те няма да търпят унижение на работното си място, никога няма да направят кариера, дори ако изпълняват работата си добре”;
“Трябва да се полиже един “нужен” задник, за да може след това всички да лижат вашия”. Това правило е проверено през годините. Подарявам ви го”.
“Кой е виновен за това, че душата се къса на части? Разберете: цялото това неудобство и мъка вътре във вас – ТОВА  СТЕ ВИЕ САМИТЕ! Това не е, защото нещо ви липсва в живота, това е защото вие сте толкова скучна личност, че нещо отвътре ви тласка към мъката!”.
“Работете много и безплатно”.
Основните унижения се случват в мрежовите диалози, които, както обещава Тамара, трябва да ни научат да разговаряме по кралски. Ето няколко примера:
"Кралица 1: Ти, овцо, ако още веднъж се приближиш към моето мъжле, ще ти оскубя косата!
Кралица 2: Какво ще ми оскубеш?
Кралица 1: Ти също освен това си и глуха? Ще ти оскубя косите, ако още веднъж те видя, овцо, заедно с моето мъжле!
Кралица 1: Колко си тъпа, ако не можеш да изпълниш елементарно задание! Нима не вдяваш!?
Кралица 2: Ти въобще с кого разговаряш?
Кралица 1: С тебе разговарям!
Кралица 2: Ти коя си въобще, че разговаряш така с мене? Да не си объркала нещо?
Помощник на Тамара: Слушай, ти днес ми ли си главата?
Кралица: Не, чакам ти да ми я измиеш. Нали обеща и дори ми купи шампоанче?
Помощник на Тамара: Това, разбира се, не е лош вариант. Възможно е някога и да съм ти го обещал. Но нали знаеш, никак не ти отива, когато главата ти е мръсна. Прилича на гнездо, ако трябва честно… Твоята слама на главата убива цялата романтика.
Кралица: Ела тогава, когато критерият ти ще се поснижи. Сега нямам настроение да разговарям с тебе за моята прекрасна глава.
Помощник на Тамара: Докъде още могат да ми се занижат критериите, ако аз и без това вече общувам с тебе. Скъпа! Вече и така са паднали под нулата.
Кралица: Ами, значи, заповядай, когато още се поснижат.
Помощник на Тамара: Дъното ли да пробия?
Кралица: Да, пробий дъното.
Помощник: Скъпа, колкото и да е прискърбно да ти го съобщя, но никак не ми се иска да занижавам и без друго ниските си критерии.
Кралица: Разговорът приключи. Ходи и се замисли над поведението си."
Помощникът на Тамара проведе диалог и с мене. По задание трябваше да отговоря най-бързо на дълъг списък с въпроси. Всички те бяха глупави. Два въпроса особено ме възмутиха: “Ще ми направиш ли ми…ет?” и “Какво ти е отношението към о…ния секс”. Аз отказах да отговарям на тях и много се ядосах. Написах писмо до групата и попитах, как такива въпроси могат да ми помогнат в общуването и с каква цел ги задават? Но на този въпрос на мене никой така и не ми отговори.
Всичко завърши с това, че Тамара даде задание: “да копираме текст и да го изпратим на всички наши бивши”. След изпращането трябваше да се отчетем пред Тамара: кой и какво е отговорил. Забраняваше се да отговаряме на техни есемеси или позвънявания.
Съдържанието на текста беше следното: “Поздравявам те с деня на учителя. Отношенията ми с тебе ме научиха на много. Повече няма да повторя тези грешки нито с тебе, нито с други”.
Това беше вече прекалено и аз си измислих история, че след изпращането на това съобщение моят бивш приятел, като не е могъл да се свърже с мене по телефона, е пристигнал при мене у дома и е предизвикал сбиване с мъжа ми. Той е показал на моя мъж този есемес и мъжът ми ме напуска. За всичко обвинявах само себе си и молех Тамара за помощ. Беше ми интересно, как ще се държи Тамара, знаейки, че аз напълно й се доверявам и разчитам на нейната подкрепа.
Ето какъв беше отговорът:
“Вашето състояние е от това, че вие в дадения момент не сте намерили или не сте започнали онова нещо, което ще ви направи независима и което ще завладее вашите мисли. А мъжът ви (при условие, че няма да му звъните често и да го преследвате) ще се върне… Като алтернатива аз мога да ви предложа да се заемете сериозно с бизнес, за да имате за какво да мислите, и това да бъде насочено към съзиждане на ВАШЕТО кралство. Аз сега имам предвид наставничество “до успех”. Ние можем да ви помогнем да достигнете до желаните висоти във вашия бизнес. Това изглежда например така: Вие описвате положението на нещата в даден момент и какво е било направено или какви опити са предприети. Ние изучаваме вашата ниша. По-нататък подписваме договор.
В следствие на наставничеството вие ще получите:
– уникална стратегия за растеж в кариерата
– идея
– корпоративен стил и логотип
– дизайн на общността ВК
– при необходимост едностранична интернет странинца
– анализ и отделяне на вашата ЦА
– редовен анализ на предпочитанията на вашата ЦА
– настройка на целевата реклама
– при необходимост чат-бот
– помощ при въвеждането във ВК за целия период на работа
– консултиране по въпросите на развитието и приемането на важни решения
– ще се научите самостоятелно да разработвате съдржателен план (въз основа на анализ на вашата ЦА ние ви казваме какво да пишете)
– консултация за регистриране на бизнеса и данъците
– психологическа подкрепа”.
Освен това Тамара вече отдавна се замисляше над това да намери партньори, на които може да им се има доверие, за производство на колекции от дрехи за жени с характер, в стил МЛ.
МЛ – е официално регистрирана търговска марка, бранд, и сега Тамара влага средства в неговото развитие. "С времето вие също така ще можете да регистрирате свой търговски знак, работейки в тандем с нас. При това ние можем да ви рекламираме за нашата аудитория на взаимоизгодни партньорски условия”.
Наглата наивност на Тамара Палий много ме учуди. Само за 700 000 рубли тя ми предложи възможност да поработя за нея и ми даде съвети, за които само глупак не би се досетил.
Тук завършвам моя отзив.
Помолих психолог, който се занимава със секти и помага на хората, пострадали от тях, да даде свое становище по въпроса:
Мнение на психоложката А. А. Виноградова
През последните 20 години консултациите с психолог станаха популярна стока. Ако преди са се страхували от психолозите с довода “Но нали ние не сме психари!”, то понастоящем ходенето при психолог е почти като ходенето в заведение. Не е учудващо, че при увеличеното търсене съвременният пазар на психологически услуги е пренаситен със съмнителни предложения. За човек, оказал се в трудно житейско положение, е сложно да намери качествена психологическа помощ и да не попадне при това на въдицата на шарлатаните “Щастие – бързо”.
Ярък пример за псевдопсихологически услуги е организацията с наименование "Матриархат Лайт". Хайде да разберем, защо това са еднозначно “псевдопсихологически услуги”.
Оценката за качество на психологическите услуги следва да започва с проверка на образованието на “продавача”. В дадения случай в раздела за автора долу на страницата може да се намери само скромна бележка за това, че психологическото образование на Т. Палий е на стадий “получаване”. Но има образование в област “филология”, което добре се вижда по количеството книги, написани от Т. Палий.
Възприятието за психологията като наука за “манипулиране” и “управление” на други хора е достатъчно разпространено заблуждение. Много често на консултации психолозите чуват от своите клиенти запитвания за управляване на други хора: “как да направя така, че той/тя да…”; “как да се държа, така че той/тя да…”; “обяснете му/й…”. Но в рамките на голямата наука психология, която в широк смисъл е наука за душата, с изучаването на начините за манипулиране се занимава психологията на влиянието, един от подразделите на социалната психология. На интерет-страницата на Матриархат Лайт практически всичко е посветено на темата за манипулирането – управлението на мъжа. Основната идея може да се изрази със следните думи: “Как да се държиш така, че мъжът да изпълнява всички твои прищявки”. Даденият продукт ярко свиделства за шарлатанство. Първо, обезценяващите и унищожителни характеристики по адрес на мъжете, а също така и на част от жените. Второ, свеждането на субективните понятия “щастие”, “смисъл на живота” изключително към парите и материалното благополучие. Трето, проблематично е да се продава самият продукт. Да се научите как да манипулирате другите можете, това може да бъде научено, но като правило това са продажни и политически манипулации, разчитащи на бърз ефект и социална дистанция от обекта на манипулация. Но да се съхранят топлите и близки отношения, отношенията на доверие и любов в положението на лъжа и използване – не е възможно.
Вторият продукт, предлаган от Т. Палий, кратко може да бъде наречен “Как да стана успешна и силна”. Това е второто по популярност запитване към психолозите. В отличие от запитването за управление на други хора, с това запитване психологът работи лесно. Та нали понятието “успешност” е свързано със самооценката на клиента, а след решаването на проблема със самооценката клиентът в много случаи ще може сам да намери сили и вдъхновение. Професионалистите по тази тема предлагат курс за поддържане на самооценката на клиента, помагат на клиента да проанализира своите силни страни, средства и подбуди, при това с внимателно отношение към светоусещането и ценностите на клиента. Но на шарлатаните съвсем не им е нужен силен и успешен клиент, такъв човек ще бъде удовлетворен и потребността му за още и още консултации ще отпадне. Шарлатаните твърдо натрапват на клиента своята система от ценности и мироглед, прикривайки това с лъженаучни, а понякога и с окултно-езотерически теории от типа на “положителното мислене”. От приведения отзив ние виждаме, че “обучението” за сила и за успех при Т. Палий върви заедно с използване на принизена лексика чрез унижаване и обесценяване на клиента и неговата система от възгледи, а така също и чрез съзнателно обречени домашни задания, основната цел на които е създаване на чувства на лична непригодност и чувства на вина пред “премъдрия” гуру. За “възпитаване” на самостоятелност Т. Палий контролира своите клиенти чрез ежеседмичните разходи и изпълнените дела. Методите, приведени в отзива, са форма на психологическа агресия. Всичко това довежда до дестабилизация на живота на клиента, загуба на увереност в собствените сили и търсене на “правилното” изпълнение на заданието. Естествено у клиента нараства потребността от ръководство от страна на гуруто, което подтиква клиента към необмислено, твърде прибързано и лекомислено купуване на всички нови програми и книги на Т. Палий с надежда да се постигне изплъзващата се тайна на натрапеното “щастие”. Което може да се определи като психологическо насилие и психологическо ограбване.
В заключение следва да се каже, че обръщането за консултации към подобни “специалисти”, освен загуба на пари, е опасно и поради усилването или появата на психологически проблеми: понижаване на самооценката, загуба на самостоятелност, напрежение в отношенията със съпруга и близките хора, създаването на голям разрив между мечта и реалност, което влияе отрицателно на субективното усещане за щастие. Красивите псевдопсихологически продукти от типа  “Щастие – бързо” в действителност са предназначени за самите продавачи, а задачата на клиентите е да плащат пари, да се възхищават, да благодарят и да си лекуват получените при тези курсове психологически травми самостоятелно.
 
Източник 
IRINEY.RU 
15.02.2021 г.
 
Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *