Граждани протестират срещу религиозна пропаганда сред деца в Пловдив

Снимка 24 часа.bg

Евангелистката секта, наричаща се „Християнска църква ‘Жътварите’”, е подала документи през 2005 г. и е получила регистрация от Софийски градски съд (държавната институция, която регистрира вероизповеданията у нас според нормите на Закона за вероизповеданията, влязъл в сила от началото на 2003 г.) на 28 януари 2006 г. с „главен служител” Ричард Крег Сибторп. Съпругата му Милена, която според името вероятно е от български произход, не фигурира в документа за регистрация.

Самата регистрация е направена на адрес в с. Марково, също квартал на Пловдив. Названието „Жътварите” явно е взето от думите на Иисус Христос, когато Той говори за нуждата от проповед на Божието слово сред хората: „жетвата е голяма, а работниците малко” (Евангелие според Матей 9:37). Според написаното в сайта на Крег и Милена Сибторп те пристигат в България през 2004 г. заедно със своите две деца – Джилиан и Теган и поставят началото на "Жътварите" и тяхната дейност. Тяхната църква имала „за цел да създаде и изгради здрави местни църкви сред малцинственото население, но скоро започва да привлича и много хора християни от български произход”. За да се стигне до вчерашния ден на протести на гражданите на Коматево срещу нерегламентираната им дейност по привричане на малолетни деца.

Вчера, 16 май, и днес медиите се занимават постоянно с този въпрос. Могат да се видят и прочетат множество коментари, които по съдъжание често се припокриват. Накратко казано, хората са обезпокоени, че се подмамват децата им да участват в религиозните прояви на евангелистката общност и затова направили неделния си протест. Според изявления на протестиращи, те са изпратили и сигнал до Дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет, за да разгледа и тя случая и да вземе отношение.

24 часа: Гневни родители в Пловдив окупираха евангелистка църква, примамвала децата им

Trafficnews: Протест пред църква в Пловдив! Жители: Примамват децата ни с бонбонки и ягоди 
 

Този пост е публикуван в Новини. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *