Истински кошмар: какво преживях в една школа за лечители

Центровете за алтернативни терапии в Германия не подлежат на държавен контрол. В много от тях лечители и знахари препоръчват съмнителни теории и несериозни методи. А атмосферата на внушения и принуда напомня за секта.

„Истинските причини за пристъпите на болка често могат да се разпознаят с малко повече въображение“, пише в едно ръководство за обучение по алтернативни терапии в Хамбург, на което са попаднали репортерите на SWR. С други думи – за поставянето на диагноза е достатъчно, ако човек просто използва въображението си.

Същата тази школа за лечители, която по нейни собствени данни поставя акцент в обучението върху психосоматиката, свързва в учебния си материал редица физически страдания с някакви предполагаеми издевателства, преживени от пациентите в миналото: „Цепнатините в ъгълчетата на устните често може да са причинени от принудителен орален секс“, а „стягането в гърлото може да се дължи на преживяно душене (пак в рамките на определени сексуални практики)“, се казва в един от тези „учебни материали“.

Такъв подход е абсолютно недопустим, заявява пред АРД Петер Хенингсен, директор на Клиниката по психосоматична медицина и психотерапия към Техническия университет в Мюнхен. „Усещания като стягане в гърлото в никакъв случай не могат да бъдат обяснени с подобно преживяване, а при цепнатите в ъглите на устните е още по-трудно да се направи подобна връзка.“

Без единни държавни правила

В Германия има над 150 школи за лечители, работещи с методи, които са алтернативни на класическата медицина, а обучението струва средно няколко хиляди евро. Но тъй като липсват единни държавни правила, се стига до произвол – повечето учебни планове са изготвени от самите училища.

Наред с медицинските и психологическите съдържания те често предлагат и семинари, които не се основават на научни познания. В плановете им има курсове по астрология, хомеопатия и т.н. Съюзите на лечителите принципно дават директиви за обучението, но – както установява едно изследване – 83 процента от школите не ги изпълняват.

Бившите ученици имат много оплаквания

Репортерка на АРД се записала под прикритие в една школа за лечители в Хамбург и установила, че преподаваната материя често пъти е твърде странна. Така излизало, че подранилата или закъсняла първа менструация при момичетата се обяснява неизменно с едно и също: с някакво уж преживяно сексуално посегателство в миналото.

А бивши ученици на тази школа твърдят, че са преживели истински кошмари по време на курса. В училището били изолирани от обкръжението си и били принудени да не поддържат контакти със семействата си. Повтаряли им: „Без нас си нищо“, докато те самите не започнали да вярват в това. „По едно време си помислих дали това не е някакъв вид секта“, споделя бивш възпитаник на школата пред репортерката. Срещу училището са били подадени и жалби от роднини на учениците – с оплаквания за настъпили личностни промени у тях.

Ръководителят на школата категорично отхвърля пред германската медия твърденията, че са секта. Както и другите отправени обвинения от бивши ученици – за вредни внушения, принуда и натиск.

Как конкретно изглежда терапията

Репортерката под прикритие решава да изпита на свой гръб начините за лечение и още по време на първия сеанс при лечителка, която е една от ръководителите на школата, ѝ било казано, че оплакванията ѝ от ишиас са наследени от майка ѝ, поради което тя трябвало да прекъсне връзките си с нея.

На втория сеанс пък ѝ било препоръчано да прекрати контактите си със своя болен от рак дядо. „О, той е зодия рак – ракът носи рак“, казала лечителка. А заболяването на дядото било обяснено с това, че не бил направил нищо за душата си. Прозвучало и поредното предупреждение – че ако пациентката не прекъсне контактите с дядо си,  е заплашена и тя да развие същите симптоми.

Никой не контролира самозваните лечители

Разследващото предаване „Vollbild“ на АРД се обърнало към Съюза на независимите лечители в Германия с молбата да дадат оценка на преподаваната в Хамбург материя. Отговорът: „Предполагаме, че при съставянето на материала не е било добре обмислено какво е допустимо и какво не е“.

Здравната служба в Хамбург пък обяснява, че школите за лечители не са под държавен надзор. За да работиш като лечител по Закона за лечителите, не е необходимо специално образование, а службата не отговаря за училището и не може да даде мнение по обвиненията. Министерството на здравеопазването пък заявява на журналистите, че в бъдеще „евентуално“ биха могли да се предприемат реформи в Закона за лечителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *