Обещават им безсмъртие: какво се знае за сектата Shincheonji

Те се насочват предимно към младите хора, подготвят ги за „края на света“, обещават им „безсмъртие“: южнокорейската секта Shincheonji набира все повече членове в Германия. Тя е „авторитарна и строга“, казват експерти.

Софи е студентка. Вярваща християнка е. Живее във Франкфурт. Един ден на път за търговския център била заговорена от млад мъж, който я попитал дали не иска да поработят заедно върху реферат за Библията. Софи приела, без да подозира, че мъжът е член на южнокорейската секта Shincheonji, разказва в своя публикация германската обществено-правна медия АРД.

Какво се знае за тази секта?

Shincheonji означава „ново небе, нова Земя“. Лидерът на групата живее в Южна Корея и се казва Лий Ман-хи. Той е на възраст от над 90 години, но последователите му го смятат за безсмъртен. Лий Ман-хи е бил член на различни християнски отцепнически групи в Южна Корея, преди да основе своя собствена секта. Това се случва през 1980-те години. На последователите си той обещава един нов свят в единство с Бога. Но не и безвъзмездно, подчертава АРД.

В една брошура на Икуменическия център в Германия се казва следното за Лий Ман-хи: „Той събира по цял свят последователи, които да се подготвят за края на света“. Във Федералната република южнокорейската секта събира все повече последователи. На тях им се обещава „безсмъртие“. Първоначално ги канят на библейски курс, но постепенно започват да ги изолират от външния светя – ангажират ги с мисионерска дейност и работа в сектата. Много от последователите осъзнават твърде късно, че са станали част от секта. Към момента поне в осем германски общини има центрове на Shincheonji. Сред тях са и големи градове като Фарнкфурт, Берлин, Есен и Хамбург. Смята се, че при броя на членовете ѝ става дума за четирицифрено число.  

В Германия Оливер Кох, пълномощник за вероизповеданията към регионалните църкви в провинция Хесен, предупреждава за проблема. „Млади жени, напуснали сектата, свидетелстват за това, че се използват различни манипулативни тактики. Те са подложени на огромен натиск и им се внушава, че не трябва да се информират критично.“ За Кох е проблем и това, че въпросната секта не проповядва открито в градовете на Германия, а това се прави скришно, посочва АРД.

Постоянен натиск

Първоначално Софи се чувствала добре с хората от Shincheonji. Харесвало ѝ да бъде толкова силно ангажирана с Библията. „Исках да контактувам с хора, които също се интересуват от християнството“, казва тя. Сред тях се чувствала разбрана.

По-късно обаче ѝ станало ясно, че си има работа с проблемна група. Часовете, които прекарвала в изучаване на Библията, както и ежедневната работа за църквата започнали да се отразяват на психическото ѝ здраве. „В някакъв момент животът ми се състоеше единствено от Shincheonji“, казва тя пред АРД и добавя, че ако преди е обичала да чета Библията, сега вече получава пристъпи на тревожност, когато отваря свещената книга.

Както уточнява АРД, екип на „Байеришер Рундфунк“ в продължение на месеци е проучвал южнокорейската секта, тръгвайки по следите ѝ от Франкфурт до Сеул. Вътрешен информатор е разказал на журналистите как членовете ѝ са подложени на постоянен натиск. „Постоянно трябваше да мисионерствам – от 8 до 16 часа, след това имахме учение в храма, след което отново по улиците до 23 часа“, е цитиран да казва източникът пред АРД.

Съмнителни практики

Според информатора всеки от групата е трябвало да заговори най-малко по десет души на смяна. Ако не успее, следвали наказания – например тормоз, преследване и дори строева подготовка като при военните, четем още в публикацията на германската обществена медия.

Страданието на Софи нараствало и тя се опитала да потърси помощ вътре в групата. Но сектата не се интересувала от нейните психологически проблеми. Затова тя се дистанцирала от движението. Днес вече знае, че се справя много по-добре без Shincheonji.

Един експерт по проблемите, свръзани със сектите, предупреждава, че южнокорейската секта Shincheonji се насочва предимно към млади хора и че тя е „авторитарна и строга“. „Членството в Shincheonji води често до прекъсване на контакти с приятелите и семейството, нерядко и до напускане на работа или прекъсване на следването в университета. Веднъж присъединил се към тази секта, човек бива ангажиран от сутрин до вечер със задачи“, казва той.

Източник: DW

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *